Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniatúrny SSD disk poskytne prenosnosť, rýchlosť i kompatibilitu

Miniatúrny SSD disk poskytne prenosnosť, rýchlosť i kompatibilitu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo sa týka SSD (Solid State Drive) diskov, často si treba vybrať medzi prenosnosťou, kapacitou, rýchlosťami čítania a zápisu či kompatibilitou s inými zariadeniami. Nový prenosný SSD disk s názvom Transfast však poskytuje všetky tieto funkcie bez toho, aby nejakú musel obetovať.

Transfast nie je veľký a objemný SSD disk, skôr sa rozmerovo približuje k bežným prenosným flash diskom. Meria totiž len 73 milimetrov na dĺžku a váži len 24 gramov. Vďaka tomu je mimoriadne prenosný, ľahko si nájde miesto vo vrecku, taške alebo v kabelke a používateľ si ho tak môže zobrať kamkoľvek.

Kompaktný prenosný SSD disk Transfast.

No napriek miniatúrnym rozmerom nešetril výrobca na úložnom priestore. Do vnútra drobného prenosného zariadenia sa podarilo vtesnať až ohromné 2 TB, čo je údajne dostatok miesta pre uloženie asi pol milióna 12-megapixelových fotografií, 1 000 hodín HD videa alebo asi 50-tich AAA videohier. Všetky tieto údaje môže používateľ veľmi rýchlo presunúť a to vďaka rýchlosti čítania a zápisu až 550 MB / s. Je to možné vďaka integrovanému rozhraniu USB 3.1 Gen 2.

Konektor USB-C navyše umožňuje pripojenie takmer ku všetkým zariadeniam. Prenosný SSD disk Transfast tak dokáže pracovať s notebookmi, MacBookmi, iPadmi, smartfónmi a tabletmi s operačným systémom Android, ďalej s hernými konzolami či s fotoaparátmi.

Kompaktný prenosný SSD disk Transfast.

Navyše rovnako ako cloudové úložidko sa toto prenosné zariadenie stáva neprístupným hackerom, ako náhle je používateľ mimo dosahu internetového pripojenia. Vďaka Transfast sú v podstate všetky dáta priamo vo vrecku, a sú pripravené, keď ich používateľ potrebuje a nie je možné ich tak ľahko ukradnúť. Ani fyzické riziká pritom nepredstavujú žiadny problém. Telo z eloxovaného hliníka je úplne odolné voči nárazu a je aj vodotesné.

Kompaktný prenosný SSD disk Transfast je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Verzia s kapacitou 1 TB sa dá získať za 1 006 HKD (približne 110,40 EUR), zatiaľ čo verzia s kapacitou 2 TB je ponúkaná za 1 833 HKD (okolo 201 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na júl 2021.

Kompaktný prenosný SSD disk Transfast.