Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Antropomorfná web kamera vyzerá a pohybuje sa ako ľudské oko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Človek môže ľahko zabudnúť, že naše počítače sú vybavené „elektronickými očami“, ktoré nás môžu neustále sledovať. Vedci teraz skúmajú dynamiku tohto vzťahu pomocou zarážajúcej, no plne funkčnej webovej kamery, ktorá sa až strašidelne podobá ľudskému oku.

Jednorazové zariadenie známe pod názvom Eyecam navrhol tím výskumníkov z nemeckej Sárskej univerzity. Je súčasťou väčšieho projektu InteractiveSkin, ktorý financuje Európska únia. Projekt je zameraný na vývoj elektronických rozhraní nosených na tele.

Nová webová kamera Eyecam sa skladá z 3D tlačeného polymérového tela, pigmentovanej silikónovej pokožky, obočia vyrobeného z implantátov ľudských vlasov, umelého oka a samozrejme z elektronických komponentov. Medzi ne patrí mikropočítač Raspberry Pi Zero, malá videokamera s rozlíšením 720p, ktorá sníma zábery pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, ktorá je osadená v očnej buľve, a šesť servomotorov. Tieto motorčeky posúvajú oko s kamerou tam a späť, a počas toho kamera vizuálne sleduje používateľa. Navyše systém pravidelne mrká s očnými viečkami a zdvíha obočie.

Webová kamera Eyecam simuliuje ľudské oko.

Celý systém sa pripája k portu USB v hostiteľskom počítači, ktorý toto vizuálne zvláštne zariadenie jednoducho rozpozná ako bežnú webovú kameru. Je možné, že periférie ako Eyecam by mohli jedného dňa zvýšiť interaktivitu človeka s počítačom vyjadrením emócií alebo zrkadlením vlastného bytia používateľa. Ak príklad, ak zariadenie zistí, že používateľ vyzerá unavene, mohlo by to tiež pôsobiť tak, a jeho umelé oko bude vyzerať ovisnuto a unavene.

Webová kamera Eyecam simuliuje ľudské oko.

To však nie je zámerom, ktorý by mal predstavovať budúci komerčný produkt. Cieľom projektu nie je vyvinúť „lepší dizajn webových kamier, no podnietiť diskusiu“. Vývojári tvrdia, že chcú upriamiť pozornosť na skutočnosť, že sme každý deň obklopení snímacími zariadeniami. To vyvoláva otázku, aký to má na nás vplyv.

Tento príspevok do projektu InteractiveSkin bude predstavený budúci mesiac prostredníctvom online konferencie ACM o ľudských faktoroch vo výpočtových systémoch. Je však už k dispozícii online. Kto má záujem o vytvorenie vlastnej kamery Eyecam, si môže stiahnuť voľne dostupné plány na jej výrobu.

Webová kamera Eyecam simuliuje ľudské oko.