Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Morfujúci procesor úspešne odolal stovkám etických hackerov

Morfujúci procesor úspešne odolal stovkám etických hackerov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri navrhli počítačový procesor, ktorý prekazí hackerom ich pokusy o preniknutie do systému náhodnou zmenou svojej mikroarchitektúry každých pár milisekúnd. Procesor, ktorý je známy ako Morpheus, si teraz prešiel prvými významnými testami, počas ktorých odrazil stovky profesionálnych hackerov v bezpečnostnej výzve spoločnosti DARPA.

V roku 2017 podporila spoločnosť DARPA projekt Morpheus z Michiganskej univerzity pomocou financovania vo výške 3,6 milióna dolárov. Nový procesor bol teraz podrobený testu. Počas štyroch mesiacov v roku 2020 spustila DARPA program s názvom Finding Exploits to Thwart Tampering (FETT), ktorý postavil 525 profesionálnych bezpečnostných výskumníkov proti procesoru Morpheus a radu ďalších procesorov.

Cieľom programu bolo otestovať nové hardvérové bezpečnostné systémy, ktoré by mohli chrániť dáta bez ohľadu na to, aký zraniteľný bol základný softvér. Morpheus bol zjednodušený, aby pripomínal lekársku databázu so softvérovými zraniteľnosťami, no napriek tomu sa cez jeho obranu nedostal ani jeden hackerský útok.

Procesor Morpheus (biely štvorec pod ventilátorom) uspel vo svojom zatiaľ najnáročnejľom teste.

V zásade neexistuje nič také ako softvér bez chýb a v mnohých prípadoch môžu byť tieto chyby zneužité hackermi. Softvéroví vývojári ich zvyčajne opravia, keď ich nájdu, ale často sa tak stane až po kybernetickom útoku a hackeri sa presunú k ďalšej zraniteľnosti. Tento cyklus pokračuje v nekončiacich pretekoch medzi hackermi a vývojármi.

V poslednej dobe si počítačoví vedci uvedomujú, že hardvér môže hrať dôležitú úlohu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Aby hackeri mohli navrhnúť určitý malvér, musia rozumieť mikroarchitektúre procesora, aby mohli zistiť, kam majú vložiť svoj škodlivý kód. Uzamknutie systému na hardvérovej úrovni by mohlo potenciálne ukončiť takéto kybernetické útoky raz a navždy.

To bola aj filozofia dizajnu, ktorá stála za vývojom procesora Morpheus. Procesor v zásade začína šifrovaním kľúčových informácií, ako sú umiestnenie, formát a obsah údajov. To však samo o sebe nestačí, odhodlaný hacker by mohol tento kód stále prelomiť v priebehu niekoľkých hodín. A práve tu je Morpheus chytrý. Systém totiž toto šifrovanie náhodne premieša každých niekoľko sto milisekúnd. Týmto spôsobom, aj keď sa hackerovi nejako podarí získať obraz o celom procesore, úplne sa to zmení, kým bude mať možnosť na základe toho nejako konať.

Vedci prirovnávajú princíp svojho „morfujúceho procesora“ k riešeniu Rubikovej kocky, ktorá sa vždy preskupí, keď mrknete s očami.

Vedci prirovnávajú princíp svojho „morfujúceho procesora“ k riešeniu Rubikovej kocky, ktorá sa vždy preskupí, keď mrknete s očami. To robí z počítača neriešiteľnú hádanku. Treba poznamenať, že vedľajším účinkom je to, že procesor Morpheus zjavne beží asi o 10 percent pomalšie ako iný rovnocenný výpočtový systém. No je to celkom dobrý kompromis pre prakticky nehacknuteľný procesor. Tím navyše tvrdí, že ďalšie zdokonaľovanie by mohlo systém urýchliť.

Vďaka svojej odolnosti proti kybernetickým útokom, ktorá bola teraz preukázaná, tím projektu Morpheus že ďalším krokom je prispôsobenie technológie tak, aby sa mohla používať aj na ochranu údajov v cloude.