Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné atramentové tlačiarne HP si včas samé objednajú novú náplň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už ide o prezenčné alebo dištančné vzdelávanie, jednou zo základných potrieb žiaka v dnešnej modernej dobe je nepochybne aj tlačiareň. Pri množstve projektov však zrejme ani rodičia nestíhajú kontrolovať, koľko atramentu je ešte v zásobníku. No tieto starosti môže po novom za vás prebrať inteligentná tlačiareň z dielne amerického HP. Kým si tak stihnete všimnúť, že atrament je už na dne zásobníka, zazvoní pri dverách kuriér s novou náplňou, ktorú si sama objednala tlačiareň. A ako to funguje? Na to sa teraz pozrieme.

Aj napriek tomu, že sa už snažíme žiť bezpapierovú digitálnu dobu, stále existujú situácie, pri ktorých sa bez tlačiarne ďalej nepohnete. Svoje vedia o tom i žiaci, najmä pri plnení školských projektov. Aj pre dostupnosť sú dnes preto v domácnostiach obľúbené najmä atramentové tlačiarne, napríklad i tie z dielne amerického výrobcu.

„Tie vstupné modely sú Deskjet 2000 série. A tieto sú určené pre domácnosti, ktoré vyžadujú občasnú tlač. Zároveň majú multifunkčné riešenie, ktoré umožňuje tlač fotiek alebo dokumentov, skenovať, kopírovať. Stredný, vybavenejší model alebo modelová rada, sú nové modely, ktoré sú s označením HP ENVY - je to rada 6000. Tie sú už opäť produktívnejšie, sú práve doporučené pre tlač veľkých A4-kových fotografií vo farebnom prevedení. Opäť multifunkcia, to znamená sken, tlač, dokonca aj mobilný fax,“ hovorí Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Spoločnosť HP ako inovátor, aj v oblasti tlače, sa každým rokom snaží prinášať inovácie, ktoré by život s tlačiarňami uľahčili. V tomto smere americkí vývojári vypustili do sveta technológiu Instant Ink, pri ktorej samotná tlačiareň sleduje míňanie atramentu. A aby používateľa nezaskočil minutý zásobník, samotná tlačiareň si ho objedná cez internet ešte pred jeho úplným vyprázdnením.

„Vy musíte mať zariadenie, ktoré službu Instant Ink umožňuje, to znamená komunikuje s cloudovou službou. Vyberiete si mesačný plán, to znamená, koľko stránok chcete tlačiť. Potom, ako svoju aktiváciu skompletujete, čakáte na zaslanie uvítacieho balíčka, v ktorom dostanete špeciálne náplne, ktoré fungujú práve na tejto báze cloudového pripojenia. Vo fáze, keď dostanete sa do určitého počtu tých 5 percent z náplní, tak vlastne dostanete novú náplň automaticky až domov.“

Technológia Instant Ink je pritom založená na špeciálnom algoritme, ktorý dokáže na diaľku sledovať počet vytlačených strán, či spotrebu atramentu v náplniach.

„Náplne, ktoré sú k tlačiarňam HP Instant Ink, sú špeciálne. Jednak majú väčšiu kapacitu. To znamená, vlastne tam je úspora v tom, koľko toho, tých strán, dokážete vytlačiť. Majú konektivitu, ktorá v prípade, keď tú službu ukončíte, tak vlastne tá náplň vám fungovať nebude. Je to ako so SIM kartou v mobilnom telefóne, keď službu s mobilným operátorom ukončíte, proste karta vám prestane fungovať.“

V rámci ekologického prístupu záleží HPčku aj na starých prázdnych obaloch z atramentových náplní, aby len tak neskončili v koši a nezaťažovali životné prostredie. S každou novou zásielkou atramentov preto príde aj špeciálna obálka, pomocou ktorej by sa mal minutý obal vrátiť priamo k výrobcovi, a to bez nákladov pre spotrebiteľa.

„HP túto zásielku spracuje takým spôsobom, že tú náplň zrecykluje a opäť sa vlastne vracia do kolobehu. To znamená, až 30 percent náplní, ktoré využívame v atramentových tlačiarňach, obsahujú recyklovaný materiál.“

Inovácia k novým modelom tlačiarní HP prichádza aj v podobe mobilnej aplikácie HP Smart, ktorá používateľom prináša viacero šikovných funkcií. Tie môžu prísť vhod napríklad aj pri takom podpisovaní zmlúv.

„Umožňuje pracovať kdekoľvek alebo tlačiť kdekoľvek a využíva vlastne to cloudové riešenie na to, aby ste vlastne boli produktívni kdekoľvek sa nachádzate. Vďaka mobilnému telefónu môžete si tú zmluvu naskenovať, môžete si ju digitálne podpísať, odoslať si ju na svoju tlačiareň do kancelárie. V tej aplikácií si jednoducho naskenujete, stránky sa zoradia automaticky, vyrovnajú. Prípadne, keď tam je nejaké dierovanie, tak ten softvér to automaticky vyhladí.“

V spojení s novým systémom HP Plus pritom používateľ získa i pokročilé funkcie, ako je napríklad zabezpečená konektivita či funkcia nazývaná ako private pickup.

„Tlačiareň pripojená na cloud bude ten dokument mať pripravený, ale až keď prídete k tej tlačiarni a vlastne tú tlač si vyvoláte, tak až vtedy ten dokument z tej tlačiarne vyjde. Tým pádom vaše dáta sú chránené alebo vaše výtlačky sú chránené, a nikto sa nedostane, okrem vás, k nim.“

Všetky nové technológie z dielne koncernu HP sú súčasťou viacerých modelov tlačiarní, od tých najjednoduchších, cez stroje so skenerom, až po tlačiarne s funkciami automatického podávača a takzvaného duplexu, čiže obojstrannej tlače.

„Predo mnou vidímvlastne model HP Deskjet plus 4120. Ten je vlastne prvý z toho domáceho portfólia, ktorý už práve tú funkciu duplexu má. To znamená od toho 4000 a vyššie už práve tá funkcionalita obojstrannej tlače, prípadne automatického podávača, sa postupne tým modelom pridáva,“ dopĺňa Marek Soják, HP Inc. CZ&SK.

Vyzerá to tak, že atramentové tlačiarne si svoje miesto v spotrebiteľskej priazni udržia a nepochybne tomu pomôžu aj inovácie amerického výrobcu, pri ktorých si tlačiareň sama kontroluje stav zásobníka atramentu a v prípade potreby si ho aj sama objedná. To je však len základný krôčik k inteligencii tlačiarní. Nechajme sa teda prekvapiť, čo nám v tomto smere prinesie budúcnosť.