Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V roku 2021 bolo denne odhalených až 380 000 škodlivých súborov

V roku 2021 bolo denne odhalených až 380 000 škodlivých súborov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2021 detekčné systémy spoločnosti Kaspersky odhalili 380 000 škodlivých súborov denne, čo predstavuje 5,7 % nárast v porovnaní s rokom 2020. Tento nárast okrem iných faktorov koreluje s neustálym zvyšovaním počtu používaných zariadení na celom svete. Ide o jeden z trendov, ktorý vyplýva zo správy Štatistiky roka – súčasť série Kaspersky Security Bulletin.

Detekčné systémy spoločnosti Kaspersky odhalili za posledných 12 mesiacov v priemere 380 000 nových škodlivých súborov denne, čo predstavuje nárast o zhruba 20 000 súborov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Väčšina hrozieb (91 %) sa šírila prostredníctvom WindowsPE súborov – formátu súborov špecifického pre operačné systémy Windows. Avšak v roku 2021 začali kyberzločinci oveľa aktívnejšie šíriť hrozby spojené s operačným systémom Linux. Výsledkom toho sa zvýšil počet zistených škodlivých programov a nežiaduceho softvéru pre Linux, ktorý vzrástol až o 57 %.

Viac ako polovicu (54 %) hrozieb odhalených systémami spoločnosti Kaspersky tvorili nešpecifikované trójske kone. Zatiaľ čo mnohé typy hrozieb sa v roku 2021 odrazili na poklese objemu v porovnaní s rokom 2020, tzv. trójske droppre vzrástli v porovnaní s rokom 2020 o 2,24 %. Tento typ malvéru je obzvlášť nebezpečný, pretože tieto programy sú navrhnuté tak, aby do zariadenia obete doručili ďalší, sofistikovanejší malvér. Výrazne vzrástol aj počet odhalených červov (117,5 %), pričom ich podiel dosiahol 9 % – tieto programy sa po narušení systému dokážu samoreplikovať a samostatne šíriť. V neposlednom rade vzrástol aj počet vírusov (o 27 %), čím sa zvýšil ich podiel na 10 %.

„V priebehu minulého roka sme v porovnaní s rokom 2020 objavili o 20 000 škodlivých súborov denne viac. Nebolo to však nič neočakávané – online aktivita je stále na vrchole v dôsledku celosvetovo rozšírenej práce na diaľku. Okrem toho výrazný presun prevádzky do online prostredia znamenal aj to, že sa celosvetovo využíva aj viac zariadení. To vedie k širším možnostiam útokov, čo má za následok väčšie vystavenie hrozbám. V súčasnosti sú preto zvyšovanie digitálnej gramotnosti a aktualizácia bezpečnostných riešení pre používateľov dve mimoriadne dôležité úlohy,“ komentuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu.

Ak chcú používatelia zostať chránení, spoločnosť Kaspersky odporúča:

• Nesťahujte a neinštalujte aplikácie z nedôveryhodných zdrojov.

• Neklikajte na žiadne odkazy z neznámych zdrojov alebo podozrivé online reklamy.

• Používajte silné a jedinečné heslá, ktoré zahŕňajú kombináciu malých a veľkých písmen, číslic a interpunkčných znamienok, určite si aktivujte aj dvojfaktorové overovanie.

• Vždy inštalujte aktualizácie. Niektoré z nich môžu obsahovať kritické bezpečnostné záplaty.

• Ignorujte správy s výzvou na deaktiváciu bezpečnostných systémov pre kancelársky alebo kybernetický bezpečnostný softvér.

• Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie vhodné pre váš typ systému a zariadenia, napríklad Kaspersky Internet Security alebo Kaspersky Security Cloud. Upozorní vás na stránky, ktoré by ste nemali otvárať a chráni vás pred malvérom.

Ak chcú organizácie zostať v bezpečí, spoločnosť Kaspersky odporúča:

• Vždy aktualizujte softvér na všetkých zariadeniach, ktoré používate, aby ste útočníkom zabránili v prieniku do vašej siete zneužitím zraniteľností.

• Zaveďte používanie silných hesiel na prístup ku korportánym službám. Na prístup k vzdialeným službám používajte viacfaktorovú autentifikáciu.

• Vyberte si overené riešenie pre zabezpečenie koncových bodov, napríklad Kaspersky Endpoint Security for Business, ktoré je vybavené funkciami detekcie na základe správania a kontroly anomálií pre účinnú ochranu pred známymi aj neznámymi hrozbami.

• Používajte špecializovanú sadu na účinnú ochranu koncových bodov, detekciu hrozieb a reakciu na ne, aby ste včas odhalili a odstránili aj nové sofistikované hrozby. Kaspersky Optimum Framework obsahuje základnú sadu ochrany koncových bodov posilnenú o EDR a MDR.

Správa Štatistiky roka je súčasťou Kaspersky Security Bulletin (KSB) – každoročnej série predpovedí a analytických správ o kľúčových zmenách vo svete kybernetickej bezpečnosti.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)