Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fólia na testovanie mäsa mení farbu, čím upozorní na zvýšenú hladinu dusitanov

Fólia na testovanie mäsa mení farbu, čím upozorní na zvýšenú hladinu dusitanov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dusitan sodný sa často pridáva do údenín, aby sa zabránilo kazeniu mäsa a zároveň mu dodal charakteristickú farbu a chuť. Vo veľkých množstvách však môže spôsobovať aj zdravotné problémy, preto bola vytvorená fólia meniaca farbu, ktorá indikuje obsah dusitanov.

Tento materiál vyvinul tím zo španielskej univerzity v Burgose a nazýva sa Polysen, čo je skratka pre „polymérny senzor“. Tvoria ho štyri monoméry (jednotlivé molekuly, ktoré navzájom reagujú a vytvárajú väčší polymérny reťazec) spolu s kyselinou chlorovodíkovou.

Keď sa kúsok fólie priloží na vzorku mäsa, monoméry a kyselina reagujú s dusitanmi prítomnými v mäse v takzvanej štvorstupňovej azospojkovej reakcii. Po ukončení tejto reakcie (približne do 15 minút) sa fólia odstráni a ponorí sa na jednu minútu do roztoku hydroxidu sodného pri izbovej teplote. To spôsobí jej žlté zafarbenie. Čím je obsah dusitanov v mäse vyšší, tým je žltá farba sýtejšia.

Pri testovaní tejto technológie vedci umiestnili disky fólií Polysen na 26 kusov bravčového mäsa. Osemnásť z nich pochádzalo priamo z obchodu, zatiaľ čo do ďalších ôsmich vedci zámerne pridali dusitan sodný. Keď tieto disky prešli reakciou a zmenili farbu, pomocou vlastnej aplikácie v smartfóne sa priradil odtieň žltej farby k známej zodpovedajúcej hladine dusitanov. Zistilo sa, že fólia poskytuje podobné výsledky ako pri použití tradičnej, zložitejšej metódy detekcie dusitanov.

Niektoré disky fólie Polysen použité v štúdii s rôznymi odtieňmi žltej farby označujúcimi rôzne hladiny dusitanov v testovanom mäse.

Teraz tím dúfa, že po ďalšom vývoji by technológia Polysen mohla mať podobu jednoduchej lacnej súpravy, ktorú by spotrebitelia mohli používať na testovanie mäsa vo vlastných domácnostiach. Fólia Polysen už spĺňa európske bezpečnostné normy týkajúce sa migrácie zlúčenín z materiálu do testovaného mäsa.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Applied Materials & Interfaces.