Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém ORCa využíva odrazy na lesklých objektoch, aby videl inak skryté veci

Systém ORCa využíva odrazy na lesklých objektoch, aby videl inak skryté veci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je samozrejmé, že kamery na autonómnych vozidlách nevidia za rohy budov. No systém počítačového videnia ORCa by im to však jedného dňa mohol umožniť. A to s malou pomocou lesklých predmetov.

Názov systému ORCa je skratkou pre „Objects as Radiance-Field Cameras“ a vyvíjajú ho vedci z MIT a Riceovej univerzity. Zjednodušene povedané, technológia analyzuje skreslené odrazy na povrchu lesklých predmetov s cieľom získať jasnejší obraz o tom, čo sa odráža a ako ďaleko to je. V scenári auta bez vodiča by napríklad lesklý povrch iného vozidla zaparkovaného v blízkosti blížiacej sa križovatky mohol poskytnúť pohľad na blížiacu sa premávku na križovatke.

Systém funguje tak, že získava viacero obrázkov predmetného lesklého objektu, pričom každý z nich je nasnímaný z trochu iného uhla, keď sa kamera k tomuto objektu približuje. Softvér založený na strojovom učení rozkladá odraz na povrchu tohto objektu na jednotlivé pixely. Analýzou toho, ako sa tieto pixely navzájom menia medzi rôznymi obrázkami, je softvér schopný určiť tvar objektu, spolu s jeho farbou a textúrou, a tak kompenzovať spôsob, akým skresľuje odraz.

Pomocou systému ORCa na analýzu odrazov na tomto modeli slona sa vedcom podarilo získať obrázky miestnosti, v ktorej sa nachádzal.

Navyše, modelovaním odrazenej scény ako toho, čo je známe ako pole 5D žiarenia, dokáže technológia ORCa určiť smer a intenzitu svetelných lúčov, ktoré dopadajú alebo sú vyžarované každým bodom v danej scéne. Tieto informácie zase umožňujú systému zistiť, ako ďaleko je každý z týchto bodov od odrazovej plochy a od seba navzájom.

„Ukázali sme, že akýkoľvek povrch môže byť premenený na senzor s touto formuláciou, ktorá premieňa objekty na virtuálne pixely a virtuálne senzory,“ povedal Kushagra Tiwary, absolvent MIT a spoluautor článku o štúdii. „Toto sa dá použiť v mnohých rôznych oblastiach“.

Spolu s jej využitím v aplikáciách, ako sú systémy na predchádzanie kolíziám pre autá s autonómnym riadením, možno túto technológiu využiť aj v leteckých dronoch. Analýzou odrazov na lesklých objektoch umiestnených na zemi by dron mohol získať pohľad na prostredie, nad ktorým lieta, na úrovni zeme.