Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mozgové elektródy, ktoré sa pretlačia cez otvor polovičnej veľkosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri liečbe epilepsie a iných neurologických porúch lekári niekedy implantujú na povrch mozgu pacienta sústavu stimulačných elektród. Nový mäkký robotický systém umožňuje umiestniť tieto elektródy oveľa menej invazívne ako kedykoľvek predtým.

Problém s implantáciou celej skupiny prepojených elektród spočíva v tom, že pri tomto procese sa musí odstrániť a následne nahradiť pomerne veľká časť lebky. S ohľadom na túto výzvu vedci zo švajčiarskeho výskumného inštitútu EPFL navrhli „nafukovacie“ elektródové pole vyrobené z mäkkého biokompatibilného elastoméru so šiestimi špirálovitými ramenami. Tie sa rozprestierajú ako okvetné lístky stočeného kvetu. Každé rameno má na spodnej strane viacero zlatých elektród.

Spočiatku je vyprázdnené zariadenie zložené dovnútra vo valcovej trubici. Koniec tejto trubice sa potom vloží do 1 milimetrového priestoru medzi mozgom a lebkou cez 2 centimetre široký otvor v lebke. Do sústavy elektród sa potom napumpuje neškodná kvapalina, ktorá spôsobí, že sa každé z jej ramien postupne nafúkne a jemne sa vyformuje vo vnútri lebky.

Po dokončení procesu pokrýva sústava elektród v tvare kvetu 4 centimetre širokú oblasť mozgovej kôry, hoci prešla otvorom len polovičnej veľkosti. A keďže ramená sústavy sa pri nafukovaní otáčajú doprava, elektródy na ich spodnej strane sa plne dotýkajú mozgového tkaniva.

Technológia už bola úspešne testovaná na miniatúrnych prasacích modeloch a teraz ju komercializuje spoločnosť Neurosoft Bioelectronics, ktorú založil inštitút EPFL. S ďalším vývojom zariadenia sa budú pravdepodobne zmenšovať rozmery otvoru v lebke a zväčšovať rozmery rozmiestneného súboru elektród.

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics.