Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výskumné centrum dronov vynáša autonómne opravy budov do neba

Výskumné centrum dronov vynáša autonómne opravy budov do neba
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si armádu bezpilotných dronov, ktoré lietajú po našich mestách, neúnavne sa zameriavajú na zisťovanie stavebných problémov skôr, než sa stanú vážnymi, a vykonávajú opravy autonómne. Znie to ako zo sci-fi filmu, no výskumníci sa snažia preskúmať, či by sa to skutočne dalo realizovať pomocou nového experimentálneho projektu s názvom DroneHub.

DroneHub je navrhnutý pre existujúcu výskumnú a inovačnú budovu NEST v kampuse Empa v Dübendorfe vo Švajčiarsku. Projekt vedie Mirko Kováč, vedúci laboratória udržateľnej robotiky Empa a riaditeľ laboratória leteckej robotiky na Imperial College London, a zameria sa na niekoľko oblastí skúmania.

Projekt bude zahŕňať inštaláciu akejsi voliéry pre drony na vrchol existujúcej konštrukcie. Bude pozostávať z klietky z rúrkovej konštrukcie a kovovej siete dosahujúcej výšku 11 metrov na ploche 90 m2, ktorá bude hostiť experimentálnu fasádu vybavenú vymeniteľnými povrchmi a materiálmi. Drony Aerial Additive Manufacturing, ktoré fungujú podobne ako 3D tlačiareň a vytláčajú zmes podobnú cementu z dýzy, budú testované a použité na diagnostiku problémov na fasáde a ich následnú opravu.

DroneHub je plánovaný pre existujúcu výskumnú a inovačnú budovu NEST v kampuse Empa v Dübendorfe vo Švajčiarsku.

Okrem toho bude DroneHub obsahovať výskum o tom, ako môžu drony pomôcť monitorovať zmenu klímy v prostredí podobných lesom. Bude to zahŕňať malú prírodnú oblasť so stromami a zeleňou na podporu nových technológií robotického snímania a dokonca aj na vývoj biologicky odbúrateľných dronov, ktoré sa neškodne rozložia, keď sa ich užitočnosť skončí.

Nakoniec sa výskumníci snažia použiť DroneHub na menej očarujúcu, ale stále dôležitú prácu, ktorou je vytváranie nových usmernení a bezpečnostných noriem pre používanie dronov spolu s ľuďmi.

Okrem svojho zamerania na vývoj dronov pre aplikácie na údržbu budov bude DroneHub tiež skúmať, ako by sa drony dali použiť na monitorovanie klimatických zmien v prírode.

„Ak si predstavíme budúcnosť, v ktorej budú drony prirodzene integrované do každodenného mestského života a roboty a ľudia budú koexistovať, potom na to potrebujeme pravidlá a technologické štandardy,“ vysvetlil Kováč. „Začína sa to napríklad miestami pristátia na budovách alebo v ich blízkosti, ku ktorým sa majú drony autonómne priblížiť, alebo nabíjacími stanicami, v ktorých prepravné drony nezávisle dopĺňajú energiu na ďalší let. V DroneHub výskumníci vyvinú a zavedú technické usmernenia pre takéto rozhrania medzi budovami a lietajúcimi robotmi, a pomáhajú zabezpečiť, aby koexistencia človeka a stroja nezostala sci-fi“.

Projekt DroneHub je momentálne vo fáze plánovania a zatiaľ nie je známe, kedy sa začne reálne používať.

DroneHub sa bude skladať z klietky podobnej voliére vyrobenej z rúrkovej konštrukcie a kovovej siete.