Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia na drone informuje o znečistení ovzdušia v reálnom čase

Technológia na drone informuje o znečistení ovzdušia v reálnom čase
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je dôležité sledovať a kvantifikovať znečisťujúce látky vo vzduchu, väčšina senzorov plynu je umiestnená na úrovni zeme, nie tam, kde sa znečisťujúce látky šíria. Nový systém „laboratória na drone“ je navrhnutý tak, aby riešil toto obmedzenie tým, že vyniesol technológiu do neba.

Už síce existujú systémy namontované na dronoch, ktoré zhromažďujú vzorky znečisteného vzduchu vysoko nad zemou, no tieto vzorky sa ešte musia následne analyzovať v laboratóriu s použitím konvenčného zariadenia.

Vedci z brazílskej Federálnej univerzity Uberlandia a Universidade Federal de Goiás sa to však rozhodli zmeniť. Ich výsledný systém laboratória na drone nielen deteguje a meria znečisťujúce látky vo vzduchu v reálnom čase, ale tiež prenáša svoje údaje cez Bluetooth do smartfónu svojho pozemného operátora.

Zariadenie vyrobené 3D tlačou, ktoré je v súčasnosti nastavené na detekciu plynu sírovodíka, využíva chemickú reakciu, pri ktorej zeleno žiariace farbivo známe ako fluoresceín octan ortuťnatý žiari menej jasne, keď je vystavené plynu. Integrovaná modrá LED dióda zosilňuje túto reakciu a umožňuje integrovanému svetelnému senzoru presne merať pokles intenzity fluorescencie. Čím väčší je pokles, tým väčšia je koncentrácia plynného sírovodíka v oblasti.

3D render znázorňuje, ako bolo laboratórium namontované na podvozok spotrebiteľskej kvadrokoptéry.

Technológia bola testovaná v teréne v čistiarni odpadových vôd, kde bola namontovaná na komerčnú kvadrokoptéru a potom použitá na meranie plynu sírovodíka na úrovni zeme a potom vo výškach 9 a 20 metrov. Tieto údaje sa robili trikrát počas dňa a ukázali sa ako presné.

Samotné zariadenie váži 300 gramov a jeho výroba stojí približne 50 USD (okolo 47 EUR). Jeho prispôsobenie na analýzu iných znečisťujúcich látok by malo byť údajne pomerne jednoduché. Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Analytical Chemistry.