Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahká tkaná anténa môže nahradiť satelitné taniere nasadené v teréne

Ľahká tkaná anténa môže nahradiť satelitné taniere nasadené v teréne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby záchranári nadviazali komunikáciu na miestach, ako sú miesta katastrofy, zvyčajne musia prepravovať a nastavovať relatívne objemné a nákladné satelitné antény. Čoskoro však možno túto prácu zvládne aj jednoduchá rúrková anténa, ktorá je vyrobená z tkaných pásikov materiálu.

Prototyp zariadenia, ktoré vyvinuli vedci zo Stanfordskej univerzity a Americkej univerzity v Bejrúte, je formou toho, čo je známe ako špirálová anténa. Vo všeobecnosti sa tento typ antény skladá z jedného alebo viacerých vodivých drôtov navinutých do špirály okolo centrálneho podporného stožiara.

Nová „bistabilná vysúvateľná štvoržilová špirálová anténa“ odstraňuje podporu a nahrádza drôty pásikmi, ktoré sú vyrobené z vodivého vláknitého kompozitného materiálu. Tieto pásiky sú spolu navinuté do špirálovitého vzoru, aby sa vytvorili dutý valec. Dôležité je, že tento valec môže byť vytiahnutý do dlhej tenkej konfigurácie vysokej asi 305 milimetrov alebo stlačený nadol, aby sa vytvoril krúžok s rozmermi 25 x 127 milimetrov.

Anténa v konfigurácii satelitu (vľavo) a vo forme pre pozemnú rádiovú komunikáciu.

Vo svojom dlhom stave, a keď je pripojená k elektronike, ako je vysielač / prijímač, uzemňovacia plocha a batéria, dokáže anténa vysielať signál s nízkou spotrebou energie vo všetkých smeroch. To umožňuje rádiovú komunikáciu s členmi pozemného tímu. V krátkom stave vysiela vysokovýkonný signál v určitom smere, čo umožňuje satelitnú komunikáciu. Frekvencie používané v oboch stavoch sú určené presnými rozmermi každej jednotlivej antény.

Jedna vec, ktorá pomáha udržiavať jednoduché nastavenie, je bistabilná konštrukcia zariadenia. To znamená, že pri ručnom vytiahnutí alebo zatlačení sa automaticky vysunie do požadovanej konfigurácie. Nie je tak nutné hádať, či bola alebo nebola anténa správne nasadená, či už na mieste katastrofy, na bojisku alebo prípadne aj v kozmickej lodi.

Docentka Mária Sakovská s bistabilnou vysúvateľnou štvorvláknovou špirálovou anténou.

„Najmodernejšie riešenia, ktoré sa v týchto oblastiach zvyčajne používajú, sú ťažké kovové satelitné taniere. Nie je ľahké sa s nimi pohybovať, vyžadujú veľa energie na prevádzku a nie sú príliš nákladovo efektívne.“ Povedala docentka Mária Sakovská zo Stanfordskej univerzity. „Naša anténa je ľahká, má nízku spotrebu a dokáže prepínať medzi dvoma prevádzkovými stavmi. V oblastiach, kde chýba komunikácia, dokáže urobiť viac s čo najmenším objemom.“

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Communications.