Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Keratínové mikroguľôčky bojujú proti vypadávaniu vlasov

Keratínové mikroguľôčky bojujú proti vypadávaniu vlasov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zistili, že gél vytvorený z malých keratínových guľôčok podporuje rast vlasových folikulov. Vzhľadom na to, že naše telo prirodzene produkuje keratín, výskum poukazuje na možnosť využitia keratínových mikroguľôčiek ako bezpečnej a účinnej liečby rastu vlasov.

Keratín sa pridáva do šampónov a kondicionérov na posilnenie a zlepšenie vzhľadu vlasov. Tento proteín produkujeme aj my, pričom robí to isté - udržiava vlasy, pokožku a nechty zdravé a silné. Vzhľadom na ich biokompatibilitu sa nanočastice na báze keratínu tiež skúmali ako nosiče protirakovinových, antimikrobiálnych a rany hojiacich liečiv.

Vrchná vrstva pokožky alebo epidermis je bariérou, ktorá bráni prenikaniu, čo je dobré aj zlé. Zatiaľ čo je bariérou proti patogénom a chemikáliám, táto bariéra môže zabrániť prenikaniu terapeutických látok. Vlasové folikuly však predstavujú potenciálnu cestu na prenikanie do hlbších vrstiev kože. V novej štúdii vedci z japonskej Univerzity v Tsukube vytvorili gél z drobných guľôčok vo vode rozpustného keratínu, ktorý prenikol do vlasového folikulu a umožnil obnovu vlasov u modelov myší.

Mikrosféry, guľovité častice nanorozmerov získané z organických alebo anorganických zdrojov, preukázali potenciál na dodávanie terapeutických látok do kože cez vlasový folikul. V súčasnej štúdii výskumníci syntetizovali 3D mikrosféry z vo vode rozpustného keratínu. Pri kontakte s vodou mikrosféry napučali a vytvorili gély.

Sedemtýždňovým myším samcom bola depilačným krémom odstránená časť chlpov na chrbte. Potom boli myši rozdelené do skupín, ktorým bol podávaný buď minoxidil (liek používaný na liečbu vypadávania vlasov), keratín, mikrosférický keratín alebo voda, ktorá sa lokálne aplikovala na oblasť bez vlasov počas 20-tich dní. Myši boli denne monitorované a v nultý, desiaty a dvadsiaty deň sa urobili fotografie. Ošetrená koža zo všetkých skupín bola odobratá na analýzu jej genetickej expresie.

V skupine ošetrenej keratínovými mikroguľôčkami začali chlpy rásť na druhý deň po ošetrení, pričom rýchlosť rastu sa následne zrýchlila. Tento účinok bol podobný účinku pozorovanému u myší liečených minoxidilom. Rast chlpov bol menej výrazný v skupine ošetrenej keratínom ako v skupine ošetrenej keratínovými mikrosférami.

Myši zo všetkých liečených skupín.

Analýza odhalila, že regulované gény v skupine s keratínovými mikroguľôčkami sa týkali regulácie funkcií spojených najmä s pokožkou, vrátane vývoja vlasových folikulov. Zvýšila sa aj expresia génov zapojených do stresovej reakcie, vývoja tkaniva a udržiavania stability kože. Ošetrenie keratínovými mikroguľôčkami spustilo gény súvisiace s kmeňovými bunkami, čím sa aktivovali dráhy rastu chlpov a vývoja folikulov. V porovnaní s kontrolnou skupinou sa tiež výrazne znížila expresia prozápalových markerov. Liečba keratínovými mikrosférami tak preukázala protizápalovú aktivitu a zároveň podporila rastovú fázu chlpového folikulu.

Výskumníci potom mikrosféry testovali na bunkách ľudských vlasových folikulov, bunkách dermálnej papily, ktoré regulujú rast folikulov. Ukázalo sa, že mikrosféry sa absorbujú cez epidermu a dostanú sa k bunkám dermálnej papily, čím aktivujú tieto bunky a s nimi súvisiace markery rastu vlasov. Zistilo sa, že pre bunky nie sú toxické.

„Pozorovali sme, že ošetrenie mikrosférami úspešne preniklo rôznymi vrstvami epidermy, aby sa dostalo k dermálnej papile a významne aktivovalo markery súvisiace s rastom vlasov,“ uviedli výskumníci. „Tieto zistenia naznačujú, že mikrosférický keratín stimuluje proces rastu vlasov a ďalej posilňuje interakciu medzi rôznymi vrstvami kože.“

Výskumníci tvrdia, že ich keratínové mikroguľôčky majú potenciál pokročiť v metódach podávania liečiv s využitím vo výskume a poruchách súvisiacich s pokožkou a vlasmi. Ďalší výskum bude skúmať konkrétne spôsoby, ako možno keratínové mikrosféry použiť ako cielený systém na dodávanie a prenášanie liečiv na liečbu ochorení súvisiacich s folikulmi. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne ACS Applied Bio Materials.