Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická hlava vycíti váš úsmev skôr, ako sa stane a zareaguje naň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia naznačuje, že robot s názvom Emo, ktorý cíti, keď sa človek chystá usmiať, a súčasne reaguje jedným zo svojich výrazov tváre, by mohol predstavovať veľký krok smerom k vývoju robotov s vylepšenými komunikačnými schopnosťami. Tie by tak mohli viac prispieť k budovaniu dôvery ľudí.

Zatiaľ čo pokroky vo veľkých jazykových modeloch (Large Language Model - LLM), ako je ChatGPT od spoločnosti OpenAI, umožnili vývoj robotov, ktorí sú celkom dobrí vo verbálnej komunikácii, neverbálna komunikácia sa stále považuje za náročnú, najmä chápanie a primeraná reakcia na výraze tváre človeka.

Výskumníci z Laboratória pre kreatívne stroje na Kolumbijskej univerzite sa s touto výzvou zaoberali tým, že naučili svoju antropomorfnú hlavu robota z modrého kremíka, ktorú nazvali ako Emo, predvídať úsmev človeka a reagovať naň rovnako.

Navrhovanie robota, ktorý reaguje na neverbálne podnety, zahŕňa dve výzvy. Prvou je vytvorenie výraznej, ale všestrannej tváre, ktorá zahŕňa začlenenie zložitého hardvéru a ovládacích mechanizmov. Druhou výzvou je naučiť robota, aký výraz má generovať včas, aby pôsobil prirodzene a autenticky.

Robot Emo je síce „len hlava“, ale obsahuje až 26 aktuátorov, ktoré umožňujú širokú škálu jemných výrazov robotickej tváre. Kamery s vysokým rozlíšením v oboch zreničkách umožňujú robotovi nadviazať očný kontakt potrebný na neverbálnu komunikáciu. Aby ho naučili robiť výrazy tváre, výskumníci umiestnili hlavu pred kameru a nechali ju vykonávať náhodné pohyby. To je ekvivalent toho, ako keby sme cvičili rôzne výrazy tváre pri pohľade do zrkadla. Po niekoľkých hodinách sa robot Emo naučil, aké motorické príkazy vyvolali zodpovedajúce výrazy tváre.

Robotická hlava Emo dokáže predvídať, kedy sa človek chystá usmiať a reaguje na to vlastným úsmevom.

Vedci mu potom premietali videá s ľudskými výrazmi tváre, aby ich Emo analyzoval snímku po snímke. Niekoľko ďalších hodín tréningu zaistilo, že Emo mohol predvídať výrazy tváre ľudí sledovaním drobných zmien. Predpovedal tak ľudský úsmev asi 840 milisekúnd predtým, ako sa to stalo, a súčasne odpovedal jedným zo svojich vlastných úsmevov.

„Myslím si, že presné predpovedanie výrazov ľudskej tváre je revolúciou v interakcia človeka s robotom,“ povedal Yuhang Hu, hlavný autor štúdie. „Roboty tradične neboli navrhnuté tak, aby zohľadňovali prejavy ľudí počas interakcií. Teraz môže robot integrovať ľudské výrazy tváre ako spätnú väzbu. Keď robot robí spoločné vyjadrenia s ľuďmi v reálnom čase, nielenže zlepšuje kvalitu interakcie, ale pomáha aj pri budovaní dôvery medzi ľuďmi a robotmi. V budúcnosti pri interakcii s robotom bude pozorovať a interpretovať svoje výrazy tváre, rovnako ako skutočný človek.“

V súčasnosti výskumníci pracujú na integrácii LLM do robota Emo, aby sa umožnila verbálna komunikácia. Tím si zároveň dobre uvedomuje etické dôsledky vývoja takého pokročilého robota.

„Hoci táto schopnosť predznamenáva množstvo pozitívnych aplikácií, od domácich asistentov až po vzdelávacie pomôcky, je povinnosťou vývojárov a používateľov, aby uplatňovali obozretnosť a etické úvahy,“ povedal Hod Lipson, zodpovedajúci autor štúdie. „Je to však tiež veľmi vzrušujúce. Pokrokom v robotoch, ktoré dokážu presne interpretovať a napodobňovať ľudské výrazy, sa posúvame bližšie k budúcnosti, v ktorej sa roboty budú môcť bez problémov integrovať do nášho každodenného života, ponúkajúc spoločnosť, pomoc a dokonca aj empatiu. Predstavte si svet, v ktorom je interakcia s robotom taká prirodzená a pohodlná ako rozhovor s priateľom.“

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Science Robotics.