Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roje robotických včiel lietajú bez kolízií v tesnej formácii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu rokov vzniklo niekoľko pôsobivých lietajúcich robotov inšpirovaných prírodou od kreatívnych inžinierov z Bionic Learning Network spoločnosti Festo. No autonómna robotická včela BionicBee je nielen zatiaľ ich najmenší výtvor, ale je aj prvá schopná lietania v rojoch.

Spoločnosť Festo je známa svojimi robotmi, ktoré sa inšpirovali prírodou, či už je to napríklad robotická sépia skúmajúca potrubia, spolupracujúce mravce alebo nádherné motýle, ktoré poletujú bez toho, aby do seba narážali. A teraz sa vývojári pochválili novými robotickými včelami.

Hoci je BionicBee najmenší lietajúci robot z dielne spoločnosti Festo, rozhodne by ste nechceli, aby okolo vás „prebzučal“ jeden alebo viacero týchto robotov, pretože každý z nich meria na dĺžku 220 mm, má rozpätie krídel 240 mm a váži 34 gramov.

Robotická včela BionicBee.

No tieto robotické zatiaľ nelietajú vonku, ale v uzavretom prostredí v laboratóriách spoločnosti Festo, takže budete v bezpečí. Počas lietania pritom robotické včely prijímajú signály z ultraširokopásmových vysielačov, ktoré sú nainštalované na dvoch úrovniach miestnosti. Vďaka tomu pri mávaní krídiel vidia, kde sa v danom priestore nachádzajú. Počas simulácií správania sa v roji potom centrálny počítač určuje dráhu letu pre let vo formácii bez kolízií.

Robotické včely BionicBee boli vyvinuté pomocou generatívneho dizajnu, kde softvérová aplikácia mala za úlohu vymyslieť najlepšiu ľahkú konštrukciu s použitím čo najmenšieho množstva materiálov a zároveň sa snažiť o maximálnu stabilitu.

Robotická včela BionicBee.

V malom ráme sa nachádza bezkefový motor, tri servá, batéria, prevodovka, komunikačná technológia a riadiace komponenty. Krídla mávajú v rozsahu 15 až 20 hertzov, tam a späť v rozsahu 180 stupňov. Servá pritom „menia geometriu krídla“ na riadenie vztlaku a smeru.

Spoločnosť Festo tvrdí, že každý hmyzí robot sa zostavuje ručne a aj najmenšie rozdiely v konštrukcii môžu mať nepriaznivý vplyv na jeho výkon. Tím preto zahrnul funkciu automatickej kalibrácie, ktorá počas krátkeho skúšobného letu odhalí všetky jemné hardvérové zvláštnosti. Algoritmus umelej integencie potom vykoná všetky potrebné úpravy letových vlastností tak, aby riadiaci systém videl všetky včely ako identické, čo umožňuje bezpečné rojenie.

Spoločnosť Festo prvýkrát predstavila rojový let svojich robotických včiel BionicBee minulý týždeň na veľtrhu Hannover Messe 2024.

Roje robotických včiel BionicBee lietajú bez kolízií v tesnej formácii.