Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Disney vnáša krásu a osobnosť do pohybov dvojnohých robotov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumné centrum Disney Research má iné priority ako iní vývojári robotov, pretože jeho roboty sa musia pohybovať efektívne a účinne, ale aj s veľkým štýlom a osobitosťou. Tento roztomilý dvojnohý robot, ktorý je založený na droide BD-1, je toho dokonalým príkladom.

Droid BD-1 sa pre nezasvätených prvýkrát objavil v hre Star Wars: Jedi Fallen Order, počítačovej hre vydanej v roku 2019. Tento „vtákoidný dvojnožec“, podobne ako mnoho robotov v Hviezdnych vojnách, bol zvedavou, odvážnou a roztomilou malou postavičkou, ktorá komunikovala najmä pípaniami a bzučaniami podobnými robotovi R2D2. BD-1, ktorý sa väčšinu času viezol na pleci hlavného hrdinu, bol stálym ochotným a veselým spoločníkom.

Bol tiež vynikajúco expresívny, dokázal veľa komunikovať rečou tela, a to sa stalo kľúčovou súčasťou výzvy pre robotikov z Disney Research, keď sa začali snažiť priviesť malého droida k životu.

V októbri 2023 výskumný tím navrhol pre tohto malého chlapíka nový typ systému riadenia pohybu, ktorý kombinoval expresívne animácie s praktickými robotickými vecami, ako sú rovnováha a ovládacie príkazy, v snahe vykonať prácu vo veľkom štýle.

Chodí ako vták, ale rozhodne sa správa ako pes, keď sa mu to hodí.

Spoločnosť Disney sa oprávnene domnieva, že vďaka desaťročiam na čele animovaného pohybu je viac-menej autoritou v tom, ako by sa mali pohybovať všetky druhy strojov, aby vyjadrovali rôzne charakterové črty, od zvedavého, šťastného nadšenia, ktoré stelesňuje BD-1, cez veliteľskú fyzickú hrozbu Dartha Vadera, až po plynulý pôvab Snehulienky.

Spoločnosť Disney dúfa, že navrhnutím robotického pohybového systému, v ktorom majú funkcia a forma rovnakú prioritu, sa jej podarí vytvoriť roboty, ktoré budú v blízkosti ľudí pôsobiť mimoriadne prirodzene, a ktoré dokážu budovať dôveru a spojenie výlučne prostredníctvom reči tela.

V novom videu, ktoré bolo zverejnené pred niekoľkými dňami, a ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, výskumný tím z Disney Research ukazuje súčasný stav a schopnosti robota BD-1, pričom demonštruje aj systém diaľkového ovládania, prostredníctvom ktorého možno ovládať pohyb robota a zároveň za chodu vykonávať jeho výrazové schopnosti podobne ako s bábkou.

Osobnosť je základom všetkých pohybov tohto robota v štýle droida BD-1.

Je celkom fenomenálne, ako hladko robot spája umelecký zámer s praktickými možnosťami dvojnohého pohybu, a ako krásne je v týchto reálnych robotoch stelesnená malá postavička. Určite je to osviežujúci odklon od neúprosného, strnulého pragmatizmu väčšiny špičkových robotov na všeobecné účely, ktoré boli vyvíjané v posledných rokoch. Spoločnosť Disney by mohla byť na ceste k vytvoreniu neuveriteľne presvedčivých strojov v blízkej budúcnosti, ktoré si získajú ľudské srdcia ako nič iné na trhu s robotmi.

V novom videu je vidieť pozoruhodná schopnosť robota zachovať si svoju „osobnosť“ pri prekonávaní rôznych nerovných a chaotických povrchov. Ku koncu môžete vidieť, ako sa veci spájajú v niektorých ukážkových predstaveniach, vrátane interakcie s ľuďmi, a je ťažké necítiť k tejto veci trochu náklonnosti.

Dvojnohí roboti inšpirovaní Hviezdnymi vojnami od spoločnosti Disney sa pohybujú s osobnosťou v jadre svojej podstaty.

Spoločnosť Disney zatiaľ jasne neuviedla, aké má s týmito robotmi plány. Určite sú to jedny z najúžasnejších animatronických zariadení, aké sme doteraz videli, a určite by sme ich niekedy mohli vidieť v hranom predstavení alebo filme Star Wars. Rovnako by boli nesmierne obľúbení u návštevníkov Disneylandu, ak by zvládli náročné putovanie a interakciu s davom ľudí na poriadne dlhý čas.

Čo je však dôležitejšie, spoločnosť Disney našla spôsob, ako preniesť svoje skúsenosti s animáciou do reálneho sveta a vniesť do pohybu krásu bez toho, aby to bolo na úkor funkčnosti a praktickosti. A my sa môžeme zvedavo tešiť na to, kam až sa tento koncept môže v nasledujúcich rokoch dostať.