Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cenný „superčierny“ materiál získaný z dreva ošetreného plazmou

Cenný „superčierny“ materiál získaný z dreva ošetreného plazmou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Materiál Vantablack, ktorý je najtmavším materiálom na svete, by mohol mať konkurenciu. Kanadskí vedci totiž vytvorili superčiernu látku, ktorá má potenciál byť lacnejšia, tvrdšia a jednoduchšia na výrobu. A navyše je vyrobená z dreva.

Materiál s obchodnou značkou Nxylon („niks-uh-lon“) je pomenovaný podľa Nyx, gréckej bohyne noci, a xylonu, čo je grécky výraz pre drevo. Vyvíja ho tím pod vedením profesora Philipa Evansa na Univerzite v Britskej Kolumbii.

Nxylon bol objavený náhodou, keď sa Evans a doktorand Kenny Cheng snažili dosiahnuť, aby drevo lepšie odpudzovalo vodu pôsobením vysoko energetickej plazmy. Keď sa povrch vzoriek spíleného dreva z bazy ošetril plazmou, rozrezané konce pórovitých buniek, ktoré tvorili drevo, zmenili svoju štruktúru.

Zjednodušene povedané, táto nová štruktúra pohlcujúca svetlo spôsobila, že celá ošetrená povrchová vrstva dreva nadobudla zamatový „extrémne čierny“ vzhľad. Keď materiál analyzovali kolegovia z Texaskej univerzity A&M, zistilo sa, že odráža menej ako 1 % viditeľného svetla. Naproti tomu bežná čierna farba zvyčajne odráža najmenej 2,5 % viditeľného svetla.

Výroba nxylonu nevyžaduje žiadne chemikálie a neprodukuje žiadne kvapalné odpadové produkty.

Navyše sa zistilo, že okrem bazy sa dá použiť aj drevo z iných druhov stromov. Povrchová vrstva, ktorá mení štruktúru, je hrubá len asi 0,5 až 1 mm. To znamená, že z jednej dosky dreva by sa dalo vyrobiť množstvo tenkých plátov nxylonu.

Materiál si môže nájsť využitie okrem iného v teleskopoch a iných optických zariadeniach s lepším výkonom, v účinnejších solárnych článkoch a dokonca aj v spotrebnom tovare, ako sú šperky a luxusné hodinky. V prípade posledných dvoch menovaných by Nxylon mohol byť lacnejšou a udržateľnejšou alternatívou k čiernym tvrdým drevám, ako je eben a palisander.

Hoci Nxylon v súčasnosti odráža o niečo viac svetla ako Vantablack, Evans verí, že po ďalšom vývoji technológie by sa to malo zmeniť. Navyše, zatiaľ čo Vantablack sa skladá z krehkých, nákladných, vertikálne orientovaných „lesov“ uhlíkových nanorúrok, v prípade Evansovho materiálu to tak nie je.

V rámci štúdie výskumníci vytvorili tieto prototypy hodiniek s ciferníkmi Nxytol.

„Nxylon je vyrobený z obnoviteľného materiálu, z dreva, a z jedného stromu bazy by sme mohli vyrobiť približne 200 000 ciferníkov hodiniek,“ hovorí. „Vymysleli sme, ako dosiahnuť, aby bol povrch menej krehký. Pláty nxylonu sa dajú vyrobiť za 30 minút. Som si istý, že by sme mohli tento proces urýchliť pomocou zariadenia určeného na komerčnú výrobu.“

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Sustainable Systems. Plánuje sa, že technológia sa bude komercializovať prostredníctvom univerzitou založenej spoločnosti Nxylon Corporation of Canada.

(zľava) Členovia tímu Dengcheng Feng, Kenny Cheng, profesor Philip Evans a Sara Xu s hodinkami z nxylonu.