Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá draselno-iónová batéria 18650 na svete chce vyplniť medzeru po lítiu

Prvá draselno-iónová batéria 18650 na svete chce vyplniť medzeru po lítiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Drvivá väčšina našich prenosných elektronických prístrojov a nová vlna elektrických dopravných prostriedkov sú napájané lítiovými batériami. Texaská startup spoločnosť Group1 vyvinula udržateľnejšiu alternatívu a teraz uviedla na trh prvú draslíkovo-iónovú batériu 18650 na svete.

Spoločnosť Group1 v roku 2021 spolu založili veteráni v oblasti batériových technológií, vrátane Leiganga Xueho, ktorý v súčasnosti pôsobí ako produktový riaditeľ, ale predtým pracoval v laboratóriu nositeľa Nobelovej ceny za rok 2019 a priekopníka v oblasti batérií Dr. Johna Goodenougha na Texaskej univerzite v Austine, ktorý spoluvynašiel lítium-iónovú batériu.

Práve v tomto laboratóriu Dr. Xue vynašiel katódový materiál spoločnosti Potassium Prussian White (KBW), ktorý je údajne kľúčovým vývojovým prvkom, ktorý umožňuje výrobu „bezpečnejšej, rýchlejšie sa nabíjajúcej, efektívnejšej a udržateľnejšej“ draslíkovo-iónovej batérie (KIB).

Na výrobu článku KIB sa KBW spája s grafitovou anódou komerčnej kvality, spolu s ľahko dostupnými zložkami elektrolytu a separátormi, pričom spoločnosť tiež zdôrazňuje, že v nových batériách výrazne chýbajú kritické minerály, ako je lítium, kobalt, nikel a meď.

„S tým, ako sa zrýchľuje náš prechod od fosílnych palív, dopyt po lítium-iónových batériách rýchlo stúpa a naše zásoby lítia čoskoro nebudú schopné tento dopyt uspokojiť,“ povedal generálny riaditeľ Alexander Gira, keď spoločnosť v roku 2022 vystúpila z utajenia. „Group1 a draselné iónové batérie môžu poskytnúť životaschopnú alternatívu na preklenutie tejto medzery v dodávkach.“

Spoločnosť Group1 uvádza, že draslík je viac ako tisíckrát hojnejší ako lítium a jej katóda KBW sa vyrába pomocou udržateľných procesov pri nízkych teplotách.

Draslíkovo-iónová batéria formátu 18650 bola predstavená na 14. výročnej konferencii Beyond Lithium v Národnom laboratóriu Oak Ridge v Tennessee.

Vývoj sa začal malou batériou s mincovým článkom, potom sa pokročilo k formátu vrecúškového článku a teraz bola predstavená prvá KIB 18650 na svete. Tento formát by mal znamenať relatívne jednoduché nasadenie pre výrobcov elektromobilov, ako aj potenciálne využitie v powerbankách a prenosných zariadeniach pre prísľub „najlepšej kombinácie výkonu, bezpečnosti a nákladov v porovnaní s LiFePO4 (LFP) batériami na báze Li-ion a sodíkovo-iónové batérie“.

Nové články pracujú pri napätí 3,7 V a údajne prekonali očakávané výkony, pričom demonštrujú „praktickú cestu k dosiahnutiu gravimetrickej hustoty energie 160 - 180 Wh / kg“. Aj keď je to v porovnaní s typickými balíkmi LFP, ktoré sa v súčasnosti používajú, stále to zaostáva za batériami novej generácie CATL Shenxing Plus, ktoré dosahujú maximálnu hustotu 205 Wh / kg. V priamom výkonnostnom súboji ešte viac zaostáva za lítiovými batériami z laboratória, ako aj za článkami 4680, ktoré sa nachádzajú napríklad v elektromobiloch Tesla.

Spoločnosť Group1 rozposlala vzorky „kľúčovým výrobcom OEM 1. stupňa“ a výrobcom batériových článkov, pričom jej cieľom je „široké prijatie tejto transformačnej technológie“ vo veľmi blízkej budúcnosti.