Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V toxíne rias bol objavený najväčší proteín v prírode

V toxíne rias bol objavený najväčší proteín v prírode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedcom sa podarilo objaviť doteraz najväčší známy proteín v histórii biológie. Tento proteín, ktorý dostal zábavný názov PKZILLA-1, sa našiel v bunkách rias a pomáha im vytvárať toxíny, ktoré sú zodpovedné za masové zabíjanie rýb.

Väčšina proteínov v prírode je dlhá niekoľko nanometrov (nm) a v prípade zložitých organizmov má hmotnosť v priemere približne 50 kilodaltónov (kDa). Novoobjavený proteín je však v porovnaní s nimi absolútne monštrum: PKZILLA-1 dosahuje dĺžku až 1 250 nm a hmotnosť 4 730 kDa. To znamená, že pohodlne ukradol korunu predchádzajúcemu rekordérovi - ľudskému svalovému proteínu nazývanému ako titín, ktorý meria až 1 000 nm a váži 3 990 kDa.

„Toto je Mount Everest medzi proteínmi,“ povedal Bradley Moore, hlavný autor štúdie. „Rozširuje to náš pohľad na to, čoho je biológia schopná.“

Bunka riasy Prymnesium parvum alebo zlatej riasy, v ktorej bol objavený najväčší známy proteín na svete.

Obrovský nový proteín bol objavený v bežnej riase známej ako Prymnesium parvum alebo zlatá riasa. Zistilo sa, že PKZILLA-1 spolu s menším, ale stále relatívne veľkým proteínom s názvom PKZILLA-2 pomáhajú riasam produkovať toxín nazývaný ako prymnesín. Tento toxín sa spája s hromadným úhynom rýb vždy, keď zlaté riasy vo vodnom toku zakvitnú.

Proteíny PKZILLA sú vlastne enzýmy, takže toxín produkujú prostredníctvom série chemických reakcií. Ukázalo sa, že táto reťazová reakcia je tiež pomerne dlhá. Tím zistil, že medzi dvoma formami proteínov PKZILLA sa odohráva 239 chemických reakcií, ktoré vedú k produkcii prymnesínu.

Diagram porovnávajúci PKZILLA-1 - najväčší známy proteín na svete - s predchádzajúcim rekordérom, titínom.

Odhalenie tohto procesu by mohlo pomôcť vedcom vyvinúť presnejšie testy na zlaté riasy vo vodných tokoch, ako aj inšpirovať nové spôsoby, ako si sami vyrobiť zložité chemické látky.

„Pochopenie toho, ako príroda vyvinula svoje chemické kúzla, nám ako vedeckým pracovníkom dáva možnosť uplatniť tieto poznatky pri vytváraní užitočných produktov, či už ide o nový liek proti rakovine alebo novú tkaninu,“ povedal Moore.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Science.