Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot od Googlu si zahral stolný tenis s ľudskými súťažiacimi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomocou obrovského množstva údajov spoločnosť Google vycvičila robota hrajúceho stolný tenis, aby sa dokázal postaviť proti ľudským súťažiacim a zlepšil sa. Výsledky boli pôsobivé a predstavujú skok vpred v rýchlosti a obratnosti robotov. Navyše to vyzerá aj naozaj zábavne.

„Dosiahnutie rýchlosti a výkonu na úrovni ľudí pri úlohách v reálnom svete je severnou hviezdou (polárkou) pre komunitu robotického výskumu.“ Takto sa začína práca napísaná tímom vedcov z Google, ktorí pomohli vytvoriť, vycvičiť a otestovať stolnotenisového robota.

Značný pokrok v robotike za posledné obdobie umožňuje humanoidným strojom s výkonnými funkciami zvládnuť úlohy v reálnom svete. No ako naznačuje citácia tímu Google, schopnosť pridať rýchlosť k tejto presnosti sa vyvíja o niečo pomalšie.

Preto je nový robot hrajúci stolný tenis taký pôsobivý. Ako môžete vidieť vo videu na začiatku článku alebo TU, v hrách s ľudskými súťažiacimi sa robot dokázal udržať, hoci to ešte nie je úplne na olympijskej úrovni. Počas 29-tich zápasov mal robot 45% úspešnosť, keď porazil 13 hráčov. Robot bol zatiaľ schopný vyniknúť iba proti začiatočníkom až stredne pokročilým hráčom. Proti vyspelým hráčom prehral všetky zápasy. Taktiež nemal schopnosť podávať loptičku.

Stolnotenisový robot Google DeepMind sa v teste systému postavil proti ľudskému súťažiacemu.

„Ešte pred niekoľkými mesiacmi sme predpokladali, že reálne robot nemusí byť schopný vyhrať proti ľuďom, s ktorými predtým nehral,“ povedal Pannag Sanketi. „Systém určite prekonal naše očakávania. Spôsob, akým robot vymanévroval aj silných protivníkov, bol ohromujúci.“ Sanketi, ktorý viedol projekt, je vedúcim softvérovým inžinierom v spoločnosti Google DeepMind. Je to pobočka zaoberajúca sa umelou inteligenciou, takže tento výskum bol v konečnom dôsledku tak o súboroch údajov a rozhodovaní, ako o skutočnom výkone robota ovládajúceho pingpongovú raketu.

Na trénovanie systému výskumníci zhromaždili veľké množstvo údajov o stave loptičiek v stolnom tenise, vrátane vecí ako rotácia, rýchlosť a poloha. Ďalej, počas simulovaných zápasov, bol robotov „mozog“ trénovaný v základoch hry. To stačilo na to, aby mohol začať hrať proti ľudským oponentom. Potom počas zápasov systém použil súpravu kamier, aby reagoval na ľudských vyzývateľov pomocou toho, čo vedel. Robotický systém bol tiež schopný pokračovať v učení a skúšaní nových taktík, aby porazil vyzývateľov, čo znamenalo, že sa dokázal zlepšovať za chodu.

„Som veľkým fanúšikom toho, že robotické systémy skutočne pracujú so skutočnými ľuďmi a okolo nich, a toto je fantastický príklad,“ povedal Sanketi. „Možno to nie je silný hráč, ale suroviny sú tu na to, aby sa neustále zlepšovali a nakoniec sa tam dostali.“

Ďalšie video ukazuje ešte viac podrobností o tréningu robota a rôznych zručnostiach, ktoré dokázal využiť. Výskum bol pritom nedávno publikovaný v magazíne Arxiv.