Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová OLED fólia pre nočné videnie je tenšia ako papier

Nová OLED fólia pre nočné videnie je tenšia ako papier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z Michiganskej univerzity prišli na šikovný spôsob, ako premeniť tmu na nočné videnie pomocou nového prístupu OLED fólie, ktorá je tenší ako papier. A to všetko s využitím hotových súčiastok a existujúcich výrobných procesov OLED technológie.

Chris Giebink, profesor elektrotechniky a informatiky na Michiganskej univerzite, možno prišiel s jedným z najväčších prielomov v technológii nočného videnia vďaka novému typu OLED (organická svetelná dióda).

Vytvorením päťvrstvovej fólie OLED, ktorá má hrúbku menej ako 1 / 10 ľudského vlasu, dokázal so svojím výskumným tímom premeniť infračervené svetlo na viditeľné a zosilniť ho viac ako 100-krát. To všetko s „hotovými“ súčiastkami a s použitím metód, ktoré sa už v praxi používajú na výrobu OLED, čo výrazne znižuje náklady a prináša škálovateľnosť.

Tímu sa to pritom podarilo aj celkom jedinečným spôsobom. Vrstva pohlcujúca fotóny v kombinácii s päťvrstvovým zásobníkom OLED premieňa infračervené svetlo na elektróny. Stoh OLED produkuje päť fotónov na každý elektrón, ktorý ním prejde. Elektróny sa potom premenia na fotóny viditeľného svetla.

Raju Lampande, hlavný autor štúdie, robí úpravy novej technológie OLED pre nočné videnie.

A zatiaľ čo niektoré fotóny sa zobrazia oku používateľa, iné sa znovu absorbujú do vrstvy pohlcujúcej fotóny, čím vzniká cyklus pozitívnej spätnej väzby, ktorý ďalej zosilňuje množstvo výstupného svetla. Tím verí, že sa im podarí lepšie optimalizovať dizajn, aby sa zlepšil aj výstup.

V OLED sa vytvára aj „pamäťový efekt“, takzvaná hysteréza, čo by podľa výskumného tímu mohlo viesť k využitiu systémov počítačového videnia. Strojové učenie a neurónové siete (umelá inteligencia) môžu potenciálne vnímať a interpretovať obrazy a svetelné signály prostredníctvom ich systému OLED nočného videnia. V závislosti od toho, ako dlho a jasne pôsobí svetelný zdroj, sa mení trvanie a intenzita pamäťového efektu.

Raju Lampande používa zobrazovací systém mikroskopu na výskum technológie nočného videnia OLED.

„Zariadenie pracuje pri oveľa nižšom napätí ako tradičné zosilňovače obrazu,“ uvádza sa vo výskumnej práci. Keďže zariadenie má hrúbku iba mikrónov, dá sa predpokladať, že by mohlo byť ľahké. Raju Lampande, postdoktorand Michiganskej univerzity a hlavný autor štúdie povedal: „Toto predstavuje prvú demonštráciu vysokého zisku fotónov v zariadení z tenkej vrstvy.“

Tradičné okuliare na nočné videnie sú vo všeobecnosti ťažké, vyžadujú veľa energie a pri ich nosení môžu byť aj inak ťažkopádne. Ak sa táto tenko vrstvová technológia OLED nočného videnia dostane na trh, mohlo by to byť také jednoduché ako nalepiť nálepku na vaše obľúbené okuliare.