Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tohto človeka zamestnáva NASA kvôli jeho čuchu!

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
2. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

George Aldrich svojím čuchom doslova zachraňuje ľudské životy - v NASA totiž ovoniava všetko, čo sa chystá s astronautmi do vesmíru. Do vesmíru sa nemsie spolu s astronautami poslať hocičo – niektoré molekuly totiž môžu byť po čase životu nebezpečné. A vznášali by sa vo vnútri kabíny či vesmírnej stanice pritom celé roky.

Najlepším čuchom sa vyznačujú včely, vínne mušky, no ani taký pes príliš nezaostáva. No vedeli ste, že i ľudia môžu byť obdarený extrémnym čuchom? George Aldrich sa ním dokonca živí! Nepracuje však pre políciu, ale pre americkú vesmírnu agentúru NASA. Rozoznáva viac ako 10,000 rôznych vôní a využíva na to 400 nazálnych receptorov. Na rozdiel od nás ostatných, Aldrich využíva plnú kapacitu receptorov.

Čo pre NASA však môže ovoniavať? Aldrich svojím čuchom doslova zachraňuje ľudské životy. V NASA totiž ovoniava všetko, čo sa chystá s astronautmi do vesmíru. Bežné vône, ktoré sa okolo nás v uzavretom priestore vznášajú, sa dajú ľahko vyvetrať, no vo vesmíre sa okno len tak otvoriť jednoducho nedá. Do vesmíru sa nemsie spolu s astronautami poslať hocičo – niektoré molekuly totiž môžu byť po čase životu nebezpečné. A vznášali by sa vo vnútri kabíny či vesmírnej stanice pritom celé roky.

Aldrich pracuje pre NASA už takmer 40 rokov a spoliehajú sa naňho. Ak raz povie, že niečo môže do vesmíru ísť, NASA to povolí. Astronauti si totiž môžu so sebou vziať malú tašku s osobnými vecami. A nie sú to žiadne sterility – môže ísť o staršiu rodinnú fotografiu, obľúbenú šiltovku či rokmi opotrebovanú Bibliu. Aldrich všetko ovoniava a buď dá zelenú, alebo nepovolí vziať predmet do vesmíru.