Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

EEG slúchadlá na monitorovanie spánku astronautov na ISS

EEG slúchadlá na monitorovanie spánku astronautov na ISS
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spánok s pripojením na elektroencefalograf (EEG) by bol dosť ťažký na Zemi, no viete si predstaviť, že by ste sa o to pokúšali v prostredí bez gravitácie vo vesmíre? Mohlo by to byť dosť nepríjemné, a preto boli na rovnaký účel navrhnuté EEG slúchadlá do uší.

Zariadenie s názvom ear-EEG (ear-ElectroEncephaloGraphy alebo ušná elektroencefalografia), ktoré je pripojené na pevný drôt, vytvoril tím vedcov z dánskej univerzity v Aarhuse. Podľa plánov ho bude na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) používať dánsky astronaut Andreas Mogensen v rámci výskumného projektu „Spánok na obežnej dráhe“.

Podľa univerzity je zlý spánok najčastejšou sťažnosťou, ktorú hlásia ľudia nachádzajúci sa na palube ISS. Ich spánok zvyčajne narúša nielen prostredie bez gravitácie, ale aj skutočnosť, že deň a noc sú diktované umelo, nie východom a západom Slnka. Netreba pripomínať, že ak by bol astronaut letargický a celkovo trochu ospalý z nedostatku spánku, mohlo by to mať katastrofálne následky.

Zariadenie ear-EEG využíva integrované elektródy na meranie malých zmien napätia na koži v ušnom kanáli, ktoré zodpovedajú elektrickej aktivite mozgu.

Cieľom projektu „Spánok na obežnej dráhe“ je lepšie pochopiť tento problém a dúfajme, že aj vyvinúť riešenia. A to prostredníctvom analýzy rozdielov v Mogensenovom spánkovom režime na Zemi a na ISS. Kľúčovú úlohu v projekte bude zohrávať ušné EEG, ktoré monitoruje elektrickú aktivitu v mozgu meraním nepatrných zmien napätia na povrchu kože v ušnom kanáliku.

„V súčasnosti vieme niečo o tom, ako astronauti prežívajú spánok vo vesmíre, ale nevieme veľa o tom, ako vesmír ovplyvňuje ich spánok z fyziologického hľadiska,“ povedal vedúci vedec, profesor Preben Kidmose. „To je jedna z vecí, ktoré budeme v rámci tohto projektu merať“.