Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp obydlia skúma návrhy na potenciálnu kolonizáciu Marsu

Prototyp obydlia skúma návrhy na potenciálnu kolonizáciu Marsu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa ľudstvo niekedy chystá kolonizovať Mars, bude potrebovať miesto, kde budú môcť astronauti bezpečne žiť. S ohľadom na túto skutočnosť využíva ateliér Hugh Broughton Architects, špecialista na polárne základne, svoje skúsenosti s poskytovaním útočiska ľuďom v najťažších podmienkach na našej planéte, aby prináša podnety na zamyslenie sa nad tým, akú podobu by mohli mať budúce obydlia na Marse.

Marťanský dom (Martian House) bol predstavený už v roku 2020 a je dielom umelkýň Elly Good a Nicki Kent. Na projekte sa okrem ateliéru Hugh Broughton Architects podieľal veľký tím, ktorý tvorili dizajnéri Pearce+, profesorka Lucy Berthoud, doktor Robert Myhill a profesor James Norman z Bristolskej univerzity a ďalší. Stavba je inštalovaná v Bristole v Anglicku a je čiastočne verejnou umeleckou inštaláciou a čiastočne vedecko-výskumným projektom.

Horné poschodie Marťanského domu je vyrobené z nafukovacej fólie potiahnutej zlatom.

Prototyp obydlia má rozlohu 53 m2 a je napájaný solárnymi panelmi. Jeho celková konštrukcia má byť ľahká a schopná odolať environmentálnym výzvam, ktoré by sa vyskytli pri skutočnej výprave na Mars, ako sú extrémne výkyvy teploty, vietor a radiácia. Predstava je taká, že steny spodného poschodia by boli vyplnené zeminou a zakopané do marťanskej krajiny, aby sa podporila izolácia, hoci tento prototyp je vyrobený z prepravného kontajnera, takže sa dá ľahko znovu použiť. Horné poschodie pozostáva z nafukovacej fólie potiahnutej zlatom, ktorú pod tlakom vytvorili špecialisti zo spoločnosti Inflate.

Marťanský dom bude pre verejnosť otvorený od 31. augusta a zostane na mieste do 30. októbra.

Súčasťou interiéru je hydroponická obývacia izba, v ktorej sú obyvatelia obklopení rastlinami na podporu relaxácie a zdravej výživy. Na inom mieste sa nachádza „riadiaca miestnosť životného prostredia“ so systémami na podporu života, ďalej sú tu dve kompaktné spálne, sprcha a marťanská toaleta navrhnutá spoločnosťou Duravit, ktorá získala cenu v súťaži NASA Lunar Loo. Dizajn sa bude naďalej vyvíjať s prispením dobrovoľníkov, ktorí majú nápady na všetko, od nábytku až po marťanské oblečenie, zubné kefky a dokonca aj tapety. Dôraz sa bude klásť na vytvorenie predmetov, ktoré sa dajú ľahko opraviť, sú multifunkčné a vytvárajú nulový odpad.

Interiér Marťanského domu zahŕňa hydroponickú farmu / obytnú miestnosť.

„Toto je prvý marťanský dom, ktorý dostal stavebné povolenie vo Veľkej Británii a je veľmi vzrušujúce vidieť ho postavený v Bristole,“ povedal Hugh Broughton, riaditeľ firmy. „Návrh vychádza z princípov vyvinutých pre extrémne prostredie na Zemi, ktoré sú prekryté riešeniami logistických a environmentálnych výziev výstavby na Marse, ktoré sme vyvinuli s pomocou vedcov zaoberajúcim sa vesmírnymi technológiami. Je to prototyp, ktorý má ľuďom ukázať predstavu o tom, ako by mohol vyzerať život na Marse, a poskytnúť im priestor na navrhnutie vlastných nápadov, aby bol dom čo najpohodlnejší a najpríjemnejší“.

Prototyp Marťanského domu bude oficiálne otvorený pre verejnosť 31. augusta, a to až do 30. októbra.

Prototyp Marťanského domu má rozlohu 53 m2.