Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Astrofotografický teleskop s umelou inteligenciou zaostruje nielen na vesmír

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pozorovanie hviezd môže byť komplikovaná a drahá záležitosť, no vývojári zo spoločnosti Beaverlab chcú všetko zjednodušiť a zlacniť pomocou nového zariadenia Finder TW2. Ide o teleskop pre začiatočníkov, ktorý je označovaný za prvý planetárny fotoaparát na svete, ktorý je poháňaný umelou inteligenciou.

Časť zariadenia Finder TW2 tvorí teleskop s optickou ohniskovou vzdialenosťou 500 mm, svetelnosťou F6,1 a optickým rozlíšením 1,7 oblúkovej sekundy. Môže sa pochváliť až 29-násobným optickým priblížením a 4-násobným digitálnym zoomom. Na opačnom konci ako hlavný objektív sa nachádza odnímateľná zobrazovacia jednotka DS1 s 5-palcovým výklopným dotykovým displejom, ktorý má rozlíšenie 1 280 x 720 pixelov.

Inteligentný astrofotografický teleskop Beaverlab Finder TW2.

Táto jednotka DS1 sa používa na takzvanú astrofotografiu s rozlíšením až 48 megapixelov a na nakrúcanie videozáznamov v rozlíšení 4K. Používateľ môže zachytiť nielen planéty, galaxie a hmloviny po zotmení, ale môže snímať aj voľne žijúce zvieratá a prírodu počas denného svetla.

Srdcom jednotky je 1/1,8-palcový obrazový snímač CMOS od spoločnosti SmartSens Tech, ktorý je väčší ako snímač Sony použitý v predchádzajúcom modeli TW1 (1/2,8 palca), a preto „zachytáva viac svetla, čím zvyšuje výkon pri slabom osvetlení a poskytuje lepšiu kvalitu obrazu s menším šumom a väčším množstvom detailov aj v náročných svetelných podmienkach.“

Inteligentný astrofotografický teleskop Beaverlab Finder TW2.

Spoločnosť Beaverlab tiež zapracovala spracovanie obrazu pomocou umelej inteligencie, aby pomohla používateľom zachytiť jasné a ostré fotografie a videá. Technológia využíva maticu na korekciu farieb na zvýšenie presnosti farieb, koriguje chromatickú aberáciu a obsahuje filter na kompenzáciu pohybu, nastavenie širokého dynamického rozsahu, redukciu šumu a odstraňovanie rozmazania. Súčasťou je aj algoritmus na denoizáciu blízkeho infračerveného žiarenia.

Inteligentný teleskop ponúka aj niekoľko rôznych režimov snímania obrazu s prednastavenými parametrami pre krajiny, zábery Mesiaca, zamračenú oblohu a ďalšie. Úprava nastavení v reálnom čase a editácia obsahu sú k dispozícii na samotnom zariadení, hoci súčasťou balenia je aj praktický diaľkový Bluetooth ovládač na snímanie obrazu bez dotyku obrazovky.

Inteligentný astrofotografický teleskop Beaverlab Finder TW2.

Mobilná aplikácia Beaver Point umožňuje lepšie ovládanie a zároveň prístup ku kozmickým informáciám. Lokalizácia nebeských objektov sa tu však vykonáva manuálne s pomocou priloženej mapy oblohy. To sa odráža v relatívne nízkej navrhovanej maloobchodnej cene 452 EUR. V rámci startup kampane na portáli Indiegogo je cena samozrejme ešte nižšia.

Okrem toho je teleskop Finder TW2 vybavený 6-osovým gyroskopom a elektronickou stabilizáciou obrazu, 32 GB vstavaným úložiskom, dvojpásmovou Wi-Fi a batériou s kapacitou 6 000 mAh, ktorá vystačí až na 6 hodín používania na jedno nabitie cez USB-C. Jeho hmotnosť je 3,8 kg, takže sa ľahko prenáša v dodávanej taške, a súčasťou balenia je aj statív.

Inteligentný astrofotografický teleskop Beaverlab Finder TW2.

Užitočné je, že zobrazovacia jednotka DS1 je údajne kompatibilná s takmer každým teleskopom s 1,25-palcovým okulárom, takže si ju môžete vziať do vrecka, vziať ju k priateľom a používať ju ich teleskope, aj keď nejde o výrobok spoločnosti Beaverlab.

Cena za teleskop Finder TW2 je 298 EUR (plánovaná maloobchodná cena 452 EUR), zatiaľ čo cena za zobrazovaciu jednotku DS1 je v súčasnosti 208 EUR (plánovaná maloobchodná cena 398 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, expedícia sa podľa odhadov začne už budúci mesiac.

Inteligentný astrofotografický teleskop Beaverlab Finder TW2.