Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na palube ISS bola vykonaná prvá 3D tlač kovov vo vesmíre

Na palube ISS bola vykonaná prvá 3D tlač kovov vo vesmíre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci experimentu uskutočnila ESA (Európska vesmírna agentúra) vôbec prvú 3D tlač kovov vo vesmíre na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (International Space Station - ISS). 3D tlačiareň kovov, ktorá bola postavená v spolupráci so spoločnosťou Airbus, dokončila prvý výrobok zo štyroch testovacích tvarov.

3D tlač nie je na ISS novinkou. V skutočnosti sa prvé experimenty na palube stanice skúmajúce túto technológiu začali už v roku 2014. Tie však fungovali na základe tavenia plastu a jeho následného vytláčania z tlačovej hlavy na základe digitálneho súboru, s cieľom vytvoriť rôzne zložité tvary. Plast sa príliš nezahrieva a dá sa pomerne ľahko ovládať aj v nulovej gravitácii.

Na druhej strane, vesmírna 3D tlačiareň kovov (nazvaná nie moc nápadito ako Metal 3D Printer) posúva veci na úplne novú úroveň. Vyžadovala si aj značné úpravy základného princípu kovovej tlačiarne, aby bola takmer dostatočne bezpečná na použitie na ISS.

Vo všeobecnosti 3D tlačiarne kovov fungujú tak, že sa na ne položí prášok z kovovej zliatiny a potom sa speká elektrónovým lúčom alebo laserom podľa vzoru vytvoreného na základe digitálneho súboru. Automaticky sa rozprestrie druhá vrstva a proces sa opakuje. Na záver sa odstráni prebytočný prášok a konečný výrobok je pripravený na brúsenie a leštenie.

Animácia zobrazujúca prvý test 3D tlače kovov vo vesmíre.

Taviť kov sa príliš nedá v nulovej gravitácii, a snažiť sa pracovať s kovovým práškom je nielen nebezpečné, ale aj úplne nepraktické. 3D tlačiareň kovov Metal 3D Printer, ktorú zostrojili spoločnosti Airbus a Cranfieldská univerzita vo Veľkej Británii, tento problém obchádza napodobňovaním 3D tlačiarne plastov. Do pracovnej hlavy sa zavedie drôt z nehrdzavejúcej ocele a laser ho na mieste roztaví a až potom pokračuje ďalej, pričom roztavená oceľ okamžite vychladne a stuhne.

Pre zvýšenie bezpečnosti sa celá operácia vykonala na diaľku v uzavretej kovovej skrini.

Podľa vesmírnej agentúry tlačiareň v auguste dokončila prvý zo štyroch testovacích tvarov. Z hľadiska vzhľadu to nebol žiadny zázrak, v skutočnosti mal produkt dosť hrubý tvar, ale 3D tlačiareň je technologickým demonštrátorom, ktorý má ukázať, ako by takéto zariadenie mohli pomôcť budúcim misiám stať sa nezávislejšími od Zeme tým, že by posádkam umožnilo vyrábať si náhradné diely alebo špeciálne vybavenie priamo vo vesmíre.

Prvý tvar vytvorený pomocou 3D tlačiarne kovov na ISS.

Keď budú všetky štyri testovacie tvary hotové, vrátia sa na Zem na analýzu.

„Vytlačením prvého kovového 3D tvaru vo vesmíre dosiahli prieskumné tímy ESA významný míľnik pri vytváraní výrobných kapacít na obežnej dráhe,“ povedal Daniel Neuenschwander, riaditeľ pre ľudský a robotický prieskum v ESA. „Tento úspech, ktorý sa podarilo dosiahnuť vďaka medzinárodnému a multidisciplinárnemu tímu, otvára cestu pre misie na dlhé vzdialenosti a dlhé trvanie, pri ktorých bude nevyhnutné vytvárať náhradné diely, konštrukčné komponenty a nástroje na požiadanie.“