Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyhliadková kapsula uskutočnila prvý let balónom na hranicu vesmíru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sme o krok bližšie k tomu, aby sme videli turistov, ktorí budú lietať balónom na hranicu vesmíru. Nedávno totiž americká spoločnosť Space Perspective vyslala na vyhliadku testovaciu kapsulu vynesenú balónom k vonkajším hraniciam atmosféry našej planéty, po ktorej nasledovalo úspešné pristátie.

Startup spoločnosť Space Perspective pred štyrmi rokmi oznámila svoje plány na vyhliadkové lety balónom do výšky 30 480 m (100 000 stôp). Hoci obrovský balón SpaceBalloon naplnený vodíkom a jeho pretlaková kapsula Spaceship Neptune s ôsmimi pasažiermi by sa v tejto výške nenachádzali vo vesmíre, boli by nad 99 % atmosféry. V takejto výške je jasne viditeľné zakrivenie Zeme a čiernota vesmíru.

Každý let by trval dve hodiny na dosiahnutie potrebnej výšky, potom by nasledovali dve hodiny vyhliadkových letov a potom ďalšie dve hodiny na zostup. Na tento účel by sa z balóna pomaly vypúšťal plyn.

Vyhliadková vesmírna kapsula Spaceship Neptun-Excelsior odlieta z paluby podpornej lode Marine Spaceport Voyager a mieri do výšky 30 480 metrov.

Spoločnosť Space Perspective pritom minulý rok predstavila skutočnú testovaciu verziu kapsule. Nazvala ju ako Spaceship Neptune-Excelsior a označila ju za reprezentatívnu vzorku toho, „čo bude spoločnosť používať po komerčnom spustení prevádzky“, hoci v konečnom modeli chýbal plánovaný pohodlný interiér.

Spoločnosť tiež oznámila, že sa blíži dokončenie lode Marine Spaceport Voyager, z ktorej budú lety štartovať a ktorá po návrate vyzdvihne kapsulu a balón z oceánu. To nás privádza k nedávnemu letu.

Plánovaná vyhliadková kapsula Spaceship Neptune prevážajúca cestujúcich.

Dňa 15. septembra sa Neptun-Excelsior bez posádky úspešne vzniesol z paluby teraz už dokončenej lode Marine Spaceport Voyager pri pobreží St. Petersburg na Floride. Kapsula pokračovala do cieľovej výšky približne 30 480 metrov, po ktorej vykonala riadený zostup späť do priestoru štartu. Potom bezpečne pristála v oceáne a posádka lode ju vyzdvihla.

Podľa spoločnosti Space Perspective mal šesťhodinový let niekoľko dôležitých bodov.

Okrem iného išlo o prvé použitie unikátneho štvorvalcového mechanizmu, ktorý sa použil na zdvihnutie balóna z paluby lode na štart. V reálnom prostredí sa tiež testoval systém tepelnej kontroly kapsule, ktorý zabráni zamrznutiu cestujúcich, spolu s technológiou vodíkového zdvíhania a klesania balóna a vlastným softvérom a komunikačnými systémami riadiaceho centra misie.

Testovacia vyhliadková kaspula Spaceship Neptune-Excelsior sa zdvíha v rámci príprav na let.

„Tento let úspešne demonštroval mimoriadnu prístupnosť vesmírneho letu Spaceship Neptune s jemným výstupom, zostupom a dopadom do vody, čo je rozhodujúci krok v sprístupňovaní vesmíru väčšiemu počtu ľudí, ako to bolo možné kedykoľvek predtým,“ povedala  Jane Poynterová, zakladateľka spoločnosti Space Perspective.

Podľa plánov by sa v najbližších mesiacoch mali začať testovacie lety s posádkou, po ktorých budú nasledovať prvé komerčné lety vyhliadkovej kapsule Spaceship Neptune niekedy v roku 2025. A ak by vás to zaujímalo, letenka vás vyjde na 125 000 dolárov (v prepočte 111 644 euro).

To je ale výhľad!