Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Astronauti na ISS nakrúcajú videá vo filmovej kvalite

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA oznámila, že čoskoro zverejní videoklipy z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v rozlíšení 6K, a to vďaka dodaniu kamery RED Epic Dragon s veľmi vysokým rozlíšením. S rovnakým modelom kamery bola nakrútená aj trojica filmov Hobit od režiséra Petra Jacskona.

V najbližších mesiacoch tak Red Dragon sprostredkuje videá z vesmírnej stanice divákom oveľa detailnejšie, ako tomu bolo doteraz. Kamera chce prispieť aj pri vytváraní záberov Zeme, ktoré sú veľmi populárne.

Kameru doručila na ISS zásobovacia misia SpaceX v januári. RED Epic Dragon dokáže pritom nakrúcať až 300 snímok za sekundu vo vysoko kvalitnom rozlíšení 6K, čo je 6144 na 3160 bodov. A v prípade nutnosti môže svoje rozlíšenie škálovať smerom dole, až na štandardný formát HDTV (1920 na 1080 bodov).

NASA, ISS, vesmír, Medzinárodná vesmírna stanica, kamera, RED Epic Dragon, nakrúcanie, zábery, astronauti, 6K

Kamera RED Epic Dragon umožní posádke vesmírnej stanice efektívne zaznamenávať vedecké experimenty a pozorovania a prinesie detailné manévre na stanici ISS, ako napríklad pripájanie vesmírneho modulu. Zábery poslúžia NASA aj ako mocný nástroj pre PR. Ktokoľvek s pripojením k vysokorýchlostnému internetu a vybavený 4K monitorom si tak bude môcť vychutnať úžasné zábery zo stanice a z vesmíru.

NASA, ISS, vesmír, Medzinárodná vesmírna stanica, kamera, RED Epic Dragon, nakrúcanie, zábery, astronauti, 6K, technológie, novinky

V júni NASA vydala niekoľko videí nakrútených kamerou Epic Dragon, aby predviedla jej kvalitu. Najnovší prírastok, ktorý agentúra pred nedávnom vydala, ukazuje astronauta Terryho Wayne Virtsta, ktorý sleduje ako šumivé tablety reagujú na vznášajúcu sa vodnú bublinu (Video si môžete pozrieť na začiatku článku).

NASA plánuje čoskoro zverejniť videá vo vysokom rozlíšení na svojom ReelNASA kanáli na portáli YouTube.