Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pozrite si, ako vyzerá rotačný cyklus Pluta a Chárona

Pozrite si, ako vyzerá rotačný cyklus Pluta a Chárona
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA pred nedávnom zverejnila dva snímky, ktoré zobrazujú plnú rotáciu trpasličej planéty Pluto a jeho nezvyčajne veľkého mesiaca Chárona. Snímky boli zachytené počas preletu sondy pomocou zariadení Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) a Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera. Pozorovania boli následne skombinované do mozaiky.

Deň na Plute trvá zhruba 6,4 pozemských dní, čo je približne rovnaký čas, za ktorý prejde mesiac Cháron po obežnej dráhe okolo svojej materskej planéty. Vesmírna sonda New Horizons od svojho stretnutia s Plutom doteraz odhalila prostredníctvom snímok prekvapivo komplexné a rôznorodé atmosférické a terénne prostredia.

Snímky z Pluta sa líšia znateľne svojím detailom, obrázok na pozícii 6tich hodín je najpodrobnejší, zatiaľ čo obrázok na pozícii troch hodín je najviac rozmazaný. Rozdiel v obrazovej kvalite vyplýva z dráhy a rýchlosti preletu sondy okolo Pluta.

NASA, New Horizons, Pluto, Cháron, prelet, vesmír, sonda, technológie, novinky, inovácie

Snímky, ktoré zachytávajú základný portrét denného cyklu mesiaca Cháron boli zosnímané v rovnakom čase, ako pri pozorovaní Pluta. Sú tak ovplyvnené rovnakou rôznorodou úrovňou kvality rozlíšenia na základe preletenej vzdialenosti. Najpodrobnejší obraz je na pozícii 12tich hodín, zatiaľ čo najvzdialenejší záber sa nachádza na pozícii 9tich hodín.

Oba mozaikové portréty ukazujú výrazný rozdiel v geologickom zložení trpasličej planéty a jej mesiaca. Kým povrch Pluta má významné rozdiely povrchových útvarov, povrch Cháronu vykazuje prevažne rovnaké rysy v globálnom meradle.

NASA, New Horizons, Pluto, Cháron, prelet, vesmír, sonda, technológie, novinky, inovácie