Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pozrite si úchvatné časozberné video Slnka, ktoré sa snímalo vyše roka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA zverejnila strhujúce časozberné video zachytávajúce Slnko, ktoré bolo vyrobené zo snímok zachytených sondou Solar Dynamics Observatory (SDO), ktorá je už šiestym rokom na svojej vesmírnej misii. Video je v Ultra HD kvalitnom rozlíšení a bolo zaznamenané v extrémnom ultrafialovom spektre.

Sonda SDO začala svoju púť 11. februára 2010, pričom jej poslaním je takmer konštantné pozorovanie našej materskej hviezdy. To umožňuje vedcom získať hlbšie poznatky o komplexných elektromagnetických procesoch, ktoré panujú v atmosfére Slnka. Silné elektromagnetické erupcie vytvárajú záblesky slnečných vlákien a javy známe ako vystreľovanie koronárnej hmoty do vesmíru.

Zverejnené časozberné video bolo vyskladané zo záberov zosnímaných sodnou SDO v časovom rozpätí od 1. januára 2015 do 28. januára 2016. Počas tejto doby sonda prostredníctvom prístroja Atmospheric Imaging Assembly (AIA) fotila Slnko každých 12 sekúnd v širokom rozsahu vlnových dĺžok. Extrémne ultrafialové svetlo snímané SDO je zvyčajne neviditeľné pre ľudské oko. Jeho vlnová dĺžka je okolo 171 angstromov, čo vystihuje slnečnú aktivitu s teplotou okolo 600 000 kelvinov.

4K, AIA, Atmospheric Imaging Assembly, časozberné video, NASA, SDO, Slnko, Solar Dynamics Observatory, sonda, vesmír, video, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, recenzie, prvé dojmy

Pre zabezpečenie kvalitného zážitku je výsledné video prehrávané rýchlosťou 29,97 snímok za sekundu, pričom jeden snímok predstavuje dvoj hodinové časové pásmo. Snímky sú v rozlíšení 3840 na 2160 bodov. Detailné video umožňuje tak sledovať celý rad hviezdnych fenoménov.

Pri sledovaní videa Slnko vo viacerých prípadoch zmizne na jeden snímok alebo sa posunie zo stredu záberu. Je to spôsobené pohybom sondy SDO po obežnej dráhe našej planéty, kedy sa Zem niekedy dostane medzi sondu a Slnko.