Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modul Philae, ležiaci na kométe 67P, sa oficiálne uložil na večný odpočinok

Modul Philae, ležiaci na kométe 67P, sa oficiálne uložil na večný odpočinok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bola to dlhá rozlúčka, kým sa Európska vesmírna agentúra (ESA) rozhodla dať konečné zbohom svojmu modulu Philae, prvej kozmickej lodi, ktorá kedy v histórii ľudstva dosadla na povrch kométy. Riadiace stredisko ukončilo komunikáciu s pristávacím modulom, ktorý leží na povrchu kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko, ktorá sa momentálne pohybuje 520 000 000 kilometrov od Slnka, a posiela modul do pokojného večného spánku.

ESA potvrdila, že rozlúčka s modulom Philae je súčasťou príprav na koniec misie Rosetta. Vesmírna sonda Rosetta sa stala prvou sondou, ktorá v auguste 2014 vstúpila na obežnú dráhu okolo kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko. Od tej doby zosnímala celý rad fotografií a zozbierala všetky druhy užitočných informácií o zložení kométy.

Vesmírna sonda Rosetta vypustila v novembri 2014 svoj modul Philae, ktorý zosadol na povrch kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko

V novembri 2014 poslala sonda svoj modul Philae na povrch kométy, no pristátie neprebehlo presne podľa očakávaní. Palubné háky, ktoré mali slúžiť na ukotvenie modulu totiž počas pristátia nevystrelili. Modul skákal po povrchu, až kým sa neusadil v tieni skalísk kométy, kde v kritických podmienkach sa jeho solárne panely snažili čerpať slnečné svetlo a dobíjať jeho batérie.

Modul Philae vykonal 80 percent naplánovaných vedeckých aktivít počas troch dní ešte predtým, ako mu došla energia a vstúpil do hlbokej hibernácie. Riadiace stredisko sa viackrát pokúšalo nadviazať s modulom kontakt, no hoci boli prijaté nejaké sporadické signály, zostával modul v izolácii.

ESA oficiálne poslala Modul Philae na večný odpočinok

Vesmírna sonda Rosetta ukončí svoju prevádzku v septembri tohto roka, kedy sa jemne zrúti na povrch kométy 67P. ESA chce nasmerovať všetku zostávajúcu energiu sondy pre toto veľké finále, aby mohla naposledy zblízka merať a fotografovať povrch kométy. To bohužiaľ pre modul Philae znamená vypnutie elektrickej procesorovej jednotky na palube sondy Rosetta. Tento systém slúžil pre prípad, že by sa znova podarilo nadviazať kontakt s modulom, ale počas prevádzky stráca sonda Rosetta asi 4 W elektrickej energie každý deň. A tak sa s vypnutím procesorovej jednotky musela ESA naposledy rozlúčiť s modulom Philae.

Tím pracovníkov misie Rosetta sa rozlúčil s modulom Philae