Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podarí sa dnes rakete Falcon Heavy vyniesť auto Tesla do vesmíru?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak nedôjde k žiadnemu výbuchu počas štartu, tak sa dnes na večer automobil Tesla Roadster od Elona Muska vydá do vesmíru na palube doteraz najsilnejšej vyrobenej rakety s názvom SpaceX Falcon Heavy. Samotný generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX sa vyjadril, že je to náročná misia, no pred nedávnom vydaná animácia ukazuje, ako by táto veľkolepá misia cesta k Marsu mala vyzerať, ak všetko pôjde podľa plánu.

Vesmírna raketa SpaceX Falcon Heavy bola postavená s cieľom, aby v budúcnosti vyniesla ľudí do hlbokého vesmíru a zvýšila tak možnosť vyslania posádky astronautov na Mesiac a Mars. Raketa v podstate pozostáva z troch nosných rakiet Falcon 9 spojených do jedného celku. S použitím celkovo 27 motorov dokáže Falcon Heavy vygenerovať maximálny ťah rovnajúci sa výkonu 18tich lietadiel Boeing 747. To z nej v súčasnosti robí najsilnejšiu raketu na svete.

Raketa SpaceX Falcon Heavy je pripravená na svoj štart, ktorý sa uskutoční dnes o 19:30.

Po mnohých rokoch vývoja a mnohých prekážkach je raketa Falcon Heavy konečne pripravená na svoj veľký debut. Elon Musk na sociálnej sieti Twitter potvrdil, že všetky systémy sú pripravené na veľkolepý štart. Ten sa uskutoční dnes večer o 19:30 nášho času. Spoločnosť SpaceX poskytne komentovaný živý prenos tejto udalosti na svojej stránke. Treba byť však pripravený na to, že štart môže byť z nejakého dôvodu posunutý aj o niekoľko hodín.

Elon Musk zverejnil snímky prvého cestujúceho v rakete Falcon Heavy. Je to figurína s menom Starman, ktorá je oblečená vo vesmírnom skafandri SpaceX a sedí za volantom automobilu Tesla Roadster.

Raketa v podstate pozostáva z troch nosných rakiet Falcon 9 spojených do jedného celku. S použitím celkovo 27 motorov dokáže Falcon Heavy vygenerovať maximálny ťah rovnajúci sa výkonu 18tich lietadiel Boeing 747.

„Raketa Falcon Heavy sa zajtra vydá na obežnú dráhu Marsu,“ napísal včera Musk na Instagram. „Ak nevybuchne na drobné kusy, vynesie Starmana v Roadsteri viac ako 400 miliónov kilometrov od Zeme pri rýchlosti 11 kilometrov za sekundu na jeho miliardy rokov dlhú cestu v hlbokom vesmíre.“

Potom, ako sa vozidlo uvoľní z nákladného priestoru rakety Falcon Heavy, spoločnosť SpaceX sa bude snažiť získať všetky tri nosné moduly rakety naspäť. Dva by mali pristáť na pevnom teréne a stredný modul, ktorý bude letieť rýchlejšie, by mal pristáť na plošine na mori.

Elon Musk zverejnil snímky prvého cestujúceho v rakete Falcon Heavy. Je to figurína s menom Starman, ktorá je oblečená vo vesmírnom skafandri SpaceX a sedí za volantom automobilu Tesla Roadster.