Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poznáte prenosné domáce observatórium?

Poznáte prenosné domáce observatórium?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stellina je prenosný hvezdársky ďalekohľad, ktorý prináša zjednodušený a používateľsky príjemný zážitok zo sledovania vzdialených vesmírnych objektov. Na rozdiel od tradičných teleskopov sa vesmír neskúma priamym pohľadom, ale vstavaný fotoaparát zachytáva obrázky, ktoré sa potom dajú pohodlne prezerať v smartfóne či v tablete.

Toto „prenosné domáce observatórium“ od spoločnosti Vaonis má rozmery 49 x 39 x 13 centimetrov a váži 11 kilogramov. Dodáva sa s 1,3 kilogramovým statívom Gitzo, ktorý je vyrobený z uhlíkových vlákien, a ktorý poskytne digitálnemu teleskopu potrebnú stabilitu. Stellina sa napája pomocou externého sieťového adaptéra alebo pomocou externej batérie cez port USB-C. K zariadeniu sa dodáva batéria s kapacitou 10 000 mAh, ktorá by mala poskytnúť výdrž približne 5 hodín.

Prenosný digitálny teleskop Stellina.

Digitálny teleskop Stellina je vybavený fotoaparátom s 1 / 1,8 palcovým obrazovým CMOS snímačom Sony STARVIS Exmor R s rozlíšením 6,4 megapixelov. Snímač vytvára sériu expozícii, ktoré sa potom kombinujú do výslednej fotografie so zorným poľom 1 ° x 0,7 °. Zariadenie sa na vesmírne objekty pozerá cez apochromatický objektív s citlivosťou F5 a s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 400 mm. Použité algoritmy pre spracovanie obrazu boli pritom vyvinuté odborníkmi, ktorí pracovali v najväčších astronomických observatóriách. Táto kombinácia poskytne všetky tri výhody pre astrofotografiu: vysoké rozlíšenie, vysokú citlivosť a vysoký dynamický rozsah.

Sprievodná mobilná aplikácia.

Po zapnutí vytvorí toto inteligentné a automatizované zariadenie vlastnú Wi-Fi sieť, ktorú používateľ použije na jeho ovládanie prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android. V aplikácii si môže používateľ vybrať z katalógu vesmírnych objektov ten, ktorý chce zachytiť alebo môže využiť inteligentné odporúčania.

V katalógu sa nachádza viac ako stovka objektov, ako sú rôzne galaxie, hmloviny, hviezdokopy, Mesiac a ďalšie. Po vybratí teleskop automaticky vyhľadá dostupný objekt, zosníma ho a obrázok zobrazí v aplikácii. Zábery sa dajú zdieľať s priateľmi na sociálnych sieťach. Navyše sa k teleskopu dá pripojiť až 20 mobilných zariadení pre režim pozorovania viacerými používateľmi naraz. Aplikácia obsahuje aj vzdelávacie informácie o vesmírnych objektoch.

Prenosný digitálny teleskop Stellina sa predáva za 3 999 dolárov.

Prenosný digitálny teleskop Stellina.