Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amazon vypustí prototyp satelitov pre globálnu internetovú službu

Amazon vypustí prototyp satelitov pre globálnu internetovú službu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologický gigant Amazon oznámil, že v budúcom roku pokračuje v projekte Kuiper a vypustí dvojicu prototypov satelitov na nízku obežnú dráhu Zeme. Orbitálne satelity KuiperSat-1 a KuiperSat-2 budú pritom testovať komunikačnú a sieťovú technológiu pre finálny návrh globálnej internetovej služby.

Podľa spoločnosti Amazon, čakanie na udelenie experimentálnej licencie od americkej Federálnej komunikačnej komisie umožní nielen spustiť dva prototypy orbitálnych satelitov, ale tiež overí operácie vypustenia a techniky riadenia misií, ako aj vlastné zákaznícke pozemné terminály používané pre koncové siete na Zemi. Technológia si už prešla laboratórnymi a simulačnými testami, no orbitálne testovanie je nevyhnutné, aby sa zabezpečilo, že systém bude fungovať v zamýšľanom prostredí.

Infografika projektu Kuiper.

Nadchádzajúce testy budú zahŕňať systémy a podsystémy pre satelit a jeho fázové pole, parabolické antény, napájacie a pohonné systémy či modemy vyrobené na mieru. Okrem toho budú prototypy testovať metódy na zníženie svetelného znečistenia konšteláciou satelitov pomocou novej slnečnej clony.

Orbitálne satelity Amazonu by mali byť vypustené z vesmírnej stanice Cape Canaveral Space Force Station na Floride a na obežnú dráhu sa dostanú na raketách RS1 s vypúšťacím systémom GS0, ktorý vytvorila a prevádzkuje spoločnosť ABL Space Systems. Prototypy sú navrhnuté tak, aby znižovali množstvo vesmírneho odpadu tým, že na konci misie aktívne opustia orbit, aby zhoreli v zemskej atmosfére.

Spoločnosť Amazon sa chystá vypustiť prototypy orbitálnych satelitov pre globálnu internetovú službu.

Projekt Kuiper riadi 100 percentná dcérska spoločnosť Kuiper Systems, ktorá plánuje vypustiť konšteláciu až 3 236 satelitov v 98 orbitálnych rovinách v troch orbitálnych plášťoch vo výške medzi 590 a 630 kilometrami. Tieto satelity sú pritom navrhnuté tak, aby poskytovali globálne pokrytie širokopásmovým internetom s prenosovou rýchlosťou až 400 megabitov za sekundu pomocou lacnej plochej antény.

Spoločnosť Amazon hovorí, že poslanie projektu Kuiper je priniesť vysokorýchlostné širokopásmové internetové služby s nízkou latenciou komunitám s nedostatočným pokrytím.