Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stan Giga bez tyčí sa dokáže sám nafúknuť už za tri minúty

Stan Giga bez tyčí sa dokáže sám nafúknuť už za tri minúty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí ľudia považujú stany s tyčami za príliš zložité na postavenie, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo boli vynájdené nafukovacie stany. Nový stan Giga z dielne spoločnosti Aerogogo posúva faktor jednoduchosti ešte o krok ďalej, pretože sa aj sám automaticky nafúkne.

Pri väčšine nafukovacích stanov musí používateľ pripojiť k stanu pumpu a potom ručne nafúknuť integrovaný rám stanu. Nie je to síce až také náročné, ale pri stavaní tábora je to o jednu časovo náročnú úlohu viac. Naproti tomu nový stan Giga obsahuje vlastnú elektrickú pumpu na batérie, ktorú používateľ jednoducho zapne stlačením tlačidla po položení stanu na zem. Táto pumpa pokračuje v nafukovaní štyroch stĺpov rámu stanu rýchlosťou 20 litrov za minútu a automaticky sa zastaví po troch minútach, keď je stan úplne nafúknutý.

Samonafukovací stan Giga.

Pumpa je odolná voči vode podľa normy IPX5, takže by mala prežiť aj dážď. Jedno 5-hodinové nabíjanie integrovanej lítiovej batérie s kapacitou 2 000 mAh cez USB kábel údajne vystačí na 30 cyklov nafúknutia stanu.

Samotný stan sa po vyfúknutí zbalí do balíka s rozmermi len 50 × 20 × 20 centimetrov a váži 3,6 kilogramu. Po nafúknutí meria 210 centimetrov na každú stranu a je 136 centimetrov vysoký, pričom poskytne vnútorný priestor s plochou 4,8 m2. Podľa výrobcu sa doň zmestia dvaja dospelí a dve malé deti.

Samonafukovací stan Giga.

Plášť stanu je zložený zo zmesi TPU (termoplastický polyuretán) a polyesterovej tkaniny. Na vrchnej strane má síce nepremokavú „čiapku“, ale aby bol skutočne chránený pred dažďom, bude potrebné si dokúpiť plnohodnotný ochranný plášť proti dažďu.

V prípade záujmu je samonafukovací stan Giga dostupný prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za 229 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je 399 dolárov. V rámci tej istej kampane ponúka spoločnosť Aerogogo aj samonafukovací kempingový matrac. Je k dispozícii v jednolôžkovej a dvojlôžkovej veľkosti, pričom jeho cena sa začína na 99, respektíve 129 dolároch.