Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacné 3D tlačené husle by sa mohli používať v hudobných školách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je paradoxné, že hoci sú husle obľúbenými nástrojmi, na ktorých sa deti učia hrať, môžu byť aj veľmi drahé. Kanadský Program pre mladých umelcov AVIVA v Montreali (AVIVA Young Artists Program) sa to rozhodol zmeniť a vyvinul lacné, ale pekne znejúce 3D vytlačené husle.

Hoci „lacné“ husle pre deti už existujú, aby mali primeranú kvalitu, ich cena sa pohybuje v stovkách až tisíckach eur. Naproti tomu 3D vytlačené husle od združenia AVIVA by údajne mali výrobcov vyjsť približne na 34 dolárov, pričom 7 dolárov je za 3D tlač a približne 27 dolárov je za kompletné zostavenie.

Tento proces zahŕňa nákup a inštaláciu dielov tretích strán, ktoré nie sú vytlačené 3D tlačou, ako sú struny, opierka brady, chvostová časť a ladiace kolíky. Riaditeľka programu pre mladých umelcov AVIVA Mary-Elizabeth Brownová povedala, že nákup takýchto komponentov vo veľkom dáva väčší zmysel ako ich tlač pre každú zostavu a navyše umožňuje vyššiu úroveň prispôsobenia pre každého študenta.

3D tlačené husle AVIVA.

Hlavné telo hudobného nástroja, ktoré má tvar podobný tradičným husliam, je vytlačené z polyméru PLA (kyselina polymliečna). Séria štvorcových dutín v jeho vnútri pomáha znižovať hmotnosť aj vytvárať rezonančný tón. Samostatne vytlačený krk, ktorý sa jednoducho pripevní na telo, je vyrobený z hladšieho ABS (akrylonitrilbutadiénstyrén) plastu, vďaka čomu pohodlne sedí v rukách študenta.

Keď sa všetko spojí dohromady, 3D tlačený hudobný nástroj údajne vydáva zvuk, ktorý je hlbší a jemnejší ako zvuk bežných huslí. Ako bonus sú husle AVIVA aj menej krehké ako ich tradičné drevené príbuzné.

3D tlačené husle AVIVA.

Cieľom projektu je nakoniec dostať husle k jednotlivým deťom alebo hudobným školám, ktoré by si ich inak nemohli dovoliť. O spôsobe distribúcie sa ešte len rozhodne. Môže ísť o zasielanie kompletne vytlačených huslí, zdieľanie súborov 3D tlače s výrobcami alebo o kombináciu oboch spôsobov. Nech je to akokoľvek, záujemcovia sa môžu zaregistrovať na odber aktualizácií prostredníctvom webovej stránky Print-A-Violin.

3D tlačené husle AVIVA.