Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Akvárium informuje používateľa o konkrétnych rybách, ktoré sleduje

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa človek pozerá na nádrž plnú rýb vo verejnom akváriu, môže byť ťažké zistiť, ktoré z nich patria k akému opisovanému druhu. Nové akvárium s umelou inteligenciou je však navrhnuté tak, aby pomohlo tým, že poskytuje informácie, ktoré zodpovedajú jednotlivým pozorovaným rybám v nádrži.

Akvárium s umelou inteligenciou s jednoduchým názvom AI Aquarium, ktoré vytvoril taiwanský Inštitút pre výskum priemyselných technológií (ITRI), nedávno získalo ocenenie CES Innovation Award.

Funguje tak, že hĺbková 3D kamera umiestnená nad akváriom sleduje oči diváka a určuje, kam sa v akváriu pozerá. Ďalšia kamera namierená do akvária sleduje polohu všetkých rýb. Videozáznam z tejto druhej kamery sa v reálnom čase analyzuje algoritmom umelej inteligencie na rozpoznávanie objektov, ktorý vizuálne priradí každú rybu k fotografiám známych druhov z počítačovej databázy.

Systémy AI Aquarium na sledovanie pohľadu a rozpoznávanie objektov údajne nie je ovplyvnené faktormi, ako je okolité svetlo alebo čistota vody.

Porovnaním zorného poľa diváka s polohami rýb tak dokáže AI Aquarium určiť nielen to, ktorú jednotlivú rybu osoba práve pozoruje, ale aj to, k akému druhu táto ryba patrí. Akvárium s umelou inteligenciou údajne dokáže identifikovať druhy rýb s presnosťou až na 98 %.Tieto informácie sa potom zobrazujú na priehľadnej obrazovke microLED, ktorá sa nachádza pred predným sklom akvária, a to takým spôsobom, že text je prekrytý priamo vedľa pohľadu osoby na dané ryby.

Ak chcú diváci získať viac informácií ako len meno ryby, jednoduchými gestami rúk vyzvú systém, aby im zobrazil ďalšie podrobnosti. Systém AI Aquarium sa pritom už teraz používa v taiwanskom Národnom múzeu morských vied a technológií.

Akvárium s umelou inteligenciou AI Aquarium údajne dokáže identifikovať druhy rýb s presnosťou až 98 %.