Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miniatúrny prenosný herný systém obsahuje viac ako 300 hier

Miniatúrny prenosný herný systém obsahuje viac ako 300 hier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2015 bol predstavený open-source 8-bitový herný systém veľkosti kreditnej karty s názvom Arduboy, ktorý je určený pre ľudí s bystrým zrakom na hranie, vytváranie a zdieľanie bezplatných hier. Teraz prichádza jeho ešte menšia verzia, ktorá pritom obsahuje viac ako 300 hier.

Prvý prototyp Arduboy, pôvodne zamýšľaný ako digitálna vizitka, sa v roku 2014 stal senzáciou. Potom bola založená spoločnosť, nasledovalo ďalšie vytváranie prototypov a spolupráca s výrobným partnerom pred debutom na Kickstarteri v máji 2015. Zariadenie Arduboy s rozmermi 85 x 54 x 5 mm sa medzi podporovateľmi osvedčilo, podarilo sa mu prekonať cieľ financovania už v prvý deň a dodávky sa začali v auguste 2016.

Obsahovalo šesť mäkkých dotykových tlačidiel, displej OLED s rozlíšením 128 × 64 pixelov, procesor ATmega32u4 s 2,5 KB pamäte RAM a 32 KB vnútornej pamäte, zabudovaný piezoelektrický reproduktor a malú lítium-polymérovú batériu na viac ako osem hodín hrania na jedno nabitie.

Miniatúrny prenosný herný systém Arduboy Mini.

Vývojári výrazne rozšírili pamäť zariadenia pre nedávno uvedený model FX, ktorý obsahoval 200 hier vyvinutých open-source komunitou Arduboy. A teraz najnovší člen rodiny Mini tento počet zvyšuje na viac ako 300 hier a zároveň o dosť znižuje celkovú veľkosť.

Toto zmenšenie má za následok určité straty. Herný systém Arduboy Mini nie je zabalený v odolnom kovovo-polykarbonátovom puzdre, reproduktor bol odstránený a integrovaná batéria je tiež preč. Takže hráči budú musieť zariadenie napájať cez port USB-C. Súčasťou balenia sú spájkovacie podložky, ktoré v prípade potreby umožňujú pridať reproduktor a batériu na dosku plošných spojov.

Miniatúrny prenosný herný systém Arduboy Mini.

Arduboy Mini si zachováva monochromatický OLED displej s rozlíšením 128 × 64 pixelov na zobrazovanie miniatúrnych herných vizuálov a zachoval aj procesor na ATmega32u4, no tím pridal 16 MB vnútornej pamäte a prepínače ALPS na hmatové ovládanie.

Zostava je navrhnutá tak, aby sa dala upravovať, pričom sú k dispozícii všetky piny mikrokontroléra, je tu štandardná ISCP hlavička na preprogramovanie zavádzača a ľudia si budú môcť stiahnuť súbory pre kryty, ktoré sa dajú vytlačiť doma na 3D tlačiarni. Používatelia sú tiež vyzývaní, aby sa venovali aj kódovaniu, pričom pre hackerov, študentov a učiteľov sú k dispozícii návody krok za krokom.

Cena miniatúrneho prenosného herného systému Arduboy Mini na startup portáli Kickstarter sa začína na 29 USD. Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na jún 2023.

Miniatúrny prenosný herný systém Arduboy Mini.