Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rekkord RCM je navrhnutý na vysávanie nečistôt z vinylových platní

Rekkord RCM je navrhnutý na vysávanie nečistôt z vinylových platní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch sa zdá, že čoraz viac milovníkov hudby sa vracia k starým dobrým vinylovým platniam. Časom sa však na týchto čiernych diskoch môžu nahromadiť povrchové nečistoty, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú prehrávanie. Nové zariadenie RCM z dielne rakúskej spoločnosti Rekkord Audio však pomôže používateľom udržať ich vzácnu zbierku vinylových platní v neporušenom stave.

Ak pravidelne prehrávate vinylové platne, pravdepodobne už používate nejakú kefku z tenkých vlákien na odstránenie povrchového prachu pred spustením ramena gramofónu. Niekedy to však jednoducho nestačí a je potrebné hlbšie čistenie.

Rekkord RCM je zariadenie na celoplošné odsávanie prachu z vinylových platní, čo znamená, že rameno vysávača siaha po celom povrchu platne, na rozdiel od bodového odsávania, pri ktorom bežný vysávač platní pri čistení sleduje jednotlivé drážky.

Zariadenie na plošné vysávanie vinylových platní Rekkord RCM.

Zariadenie na mokré čistenie napájané zo siete má rozmery 418 x 269 x 328 milimetrov, váži 8,6 kg a má vzhľad väčšieho gramofónu. V hornej časti je umiestnený motorizovaný tanier, na ktorý sa osadí vinylová platňa a zaistí sa ťažkým hliníkovým pukom, ktorý chráni aj etiketu počas čistenia.

Používateľ nanesie na povrch platne trochu dodanej nealkoholickej čistiacej kvapaliny a rovnomerne ju rozotrie pomocou dodanej kefky, potom posunie rameno vysávača s čipom a zapne odsávanie. Platňa sa pritom otáča rýchlosťou 30 otáčok za minútu.

Zariadenie na plošné vysávanie vinylových platní Rekkord RCM.

Rameno vysávača odstraňuje nanesenú tekutinu a nahromadenú špinu do 2-litrovej nádrže vo vnútri hlavného telesa vyrobeného zo 4 mm hrubých hliníkových kompozitných panelov. Spoločnosť Rekkord Audio pritom uvádza, že povrch platne by mal byť čistý a suchý v priebehu jedného až dvoch otočení. Tento proces sa opakuje aj na druhej strane a potom je vinylová platňa bez zvyškov prachu a špiny pripravená na prehrávanie na gramofóne.

Keďže veľká časť vysatej čistiacej kvapaliny sa pravdepodobne odparí vo vnútornej nádrži, údržba je minimálna. Výrobca uvádza, že zariadenie RCM „takmer nikdy nebude potrebné vyprázdniť“.

Zariadenie na plošné vysávanie vinylových platní Rekkord RCM bude k dispozícii prostredníctvom predajnej siete výrobcu koncom tohto mesiaca za odporúčanú maloobchodnú cenu 699 EUR.