Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stan Radical s hmotnosťou pod 1 kilogram je ľahší ako mraky pod ním

Stan Radical s hmotnosťou pod 1 kilogram je ľahší ako mraky pod ním
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred dvoma rokmi spoločnosť Samaya ohromila horolezcov, skialpinistov a turistov na celom svete ultraľahkým stanom Assaut 2 a získala zaň zlaté ocenenie ISPO. Teraz sa opäť vracia medzi ocenených so stanom Radical 1. Je to ešte ľahší a menší stan, ktorý má hmotnosť o niečo vyššiu ako pol kilogramu a zároveň poskytuje takmer prírodným katastrofám odolnú úroveň ochrany v tom najhoršom počasí, aké môžu vysoké hory priniesť.

Spoločnosť Samaya v podstate rozšírila svoj modelový rad Ultra tým, že prepracovala stan Assaut 2 na stan pre jednu osobu, pričom tkaninu z materiálu Dyneema Composite Fabric zatočila do úzkej, voľne stojacej kupoly, ktorú podopiera dvojica krížených tyčí Easton vyrobených z uhlíkových vlákien. Túto tkaninu laminuje rozšírená teflónová membrána (ePTFE), ktorá poskytuje až 20 000 mm vodotesnosť na stenách a podlahe spolu s pokročilou priedušnosťou 40 000 g. Rohy stanu sú vystužené materiálom Cordura, aby sa zabezpečila odolnosť v skalnatom teréne.

Vysokohorský stan Samaya Radical 1.

Stan Radical 1 sa dá zbaliť do rozmerov len 29 x 9 centimetrov Pri plnom zbalení váži len 680 gramov a používatelia, ktorí si dávajú pozor na gramy, môžu túto hmotnosť znížiť na minimálnych 635 gramov.

To, čo robí stan Radical 1 skutočne pôsobivým, nie je len to, že je to jeden z najľahších stanov na svete, ale aj to, že ho spoločnosť Samaya od základu vyvinula pre štvorsezónne použitie. Presnejšie pre extrémne klimatické podmienky spojené s vysokohorskou turistikou.

Vysokohorský stan Samaya Radical 1.

Stan Radical 1 je primárne navrhnutý ako stan pre jednu osobu, ale výrobca tvrdí, že v prípade núdze ho možno použiť aj pre dve osoby. Dĺžka podlahy 200 centimetrov je dostatočne priestranná pre väčšinu ľudí, ale šírka 70 centimetrov bude určite veľmi tesná pre páry, okrem tých najštíhlejších. V chladnom počasí sa však môže oplatiť schovať sa. Spoločnosť Samaya tvrdí, že testovanie v chladnej komore ukázalo, že stan Radical 1 sa dokáže zahriať o 20 °C už za päť minút, keď sú v ňom dve osoby.

Vysokohorský stan Samaya Radical 1 sa predáva za cenu 1 500 EUR.

Vysokohorský stan Samaya Radical 1.