Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bigscreen si nárokuje korunu najmenšej VR náhlavnej súpravy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť Bigscreen, ktorá sa zaoberá platformou virtuálnej reality (VR), sa presúva do oblasti hardvéru uvedením svojej náhlavnej súpravy s názvom Beyond, o ktorej tvrdí, že je najmenšia na svete. V najtenšom bode má pritom 24 milimetrov a vraj je šesťkrát ľahšia ako ostatné zariadenia pre zobrazovanie virtuálnej reality.

VR headset Beyond má hĺbku 24 - 49,2 milimetrov, na dĺžku meria 143,1 milimetrov a na šírku 52,4 milimetrov. Sám o sebe váži len 127 gramov, hoci v závislosti od požiadaviek používateľa sa hmotnosť môže zvýšiť až na 185 gramov. V každom prípade je to o dosť menej ako konkurenčné VR zariadenia.

Jeho dva 1-palcové displeje micro-OLED, každý s rozlíšením 2 560 x 2 560 pixelov, poskytujú kombinované rozlíšenie 5K (5 120 x 2 560 pixelov), pričom 7,2 μm široké pixely, vrstvové subpixely s RGB a „neuveriteľný faktor vyplnenia“ údajne spájajú sily na elimináciu takzvaného efektu dverí obrazovky. A používatelia majú k dispozícii dve obnovovacie frekvencie 75 Hz alebo 90 Hz. Vlastná optika zložená zo skla, plastových polymérov a fólií vytvára zorné pole 93 stupňov horizontálne a 90 stupňov vertikálne a zároveň sa môže pochváliť obrazom s rozlíšením 28 pixelov na stupeň.

Náhlavná súprava Bigscreen Beyond VR.

Náhlavná súprava Beyond má zabudované sledovanie SteamVR na sledovanie polohy a orientácie v troch rozmeroch, hoci používatelia budú musieť investovať do aspoň jednej základňovej stanice SteamVR, aby si mohli odomknúť šesť stupňov voľnosti. Zariadenie je údajne kompatibilné aj so stovkami VR hier a aplikácií v službe Steam prostredníctvom káblového počítača so systémom Windows a spolupracuje s ovládačmi a príslušenstvom SteamVR. Používatelia môžu dokonca dosiahnuť sledovanie celého tela pomocou zariadení ako sú HTC Vive alebo Tundra.

Zaujímavosťou je, že každý headset bude vyrobený na mieru tak, aby dokonale zodpovedal tvári a polohe očí používateľa vďaka 3D skenovaniu vykonanému používateľom pomocou fotoaparátu v smratfóne iPhone XR alebo novšom. Smartfóny s operačným systémom Android zatiaľ nie sú podporované. Vďaka tomu môže spoločnosť Bigscreen vytvoriť ručne umývateľný vankúš na tvár na mieru, ktorý zabezpečí správne nastavenie optiky na konkrétneho používateľa, ako aj utesnenie úniku svetla a rovnomerné rozloženie hmotnosti. Ľudia, ktorí nosia okuliare, si môžu objednať voliteľné šošovky na predpis, ktoré sa upevnia pomocou magnetov.

Náhlavná súprava Bigscreen Beyond VR.

Náhlavná súprava sa štandardne dodáva s odľahčeným popruhom, ktorý k celkovej hmotnosti pridáva ďalších 28 gramov, ale je možné si ju dokúpiť s popruhom Audio Strap, ktorý obopína hornú a zadnú časť hlavy pre väčšie pohodlie a obsahuje slúchadlá na uši.

Náhlavná súprava Bigscreen Beyond VR sa už dá predbežne objednať za cenu od 999 USD, ktorá zahŕňa 5 metrový optický kábel a Link box na pripojenie k počítaču, ktorý by mal obsahovať aspoň štvorjadrový procesor a grafiku GeForce RTX 2070 alebo Radeon RX 5070 XT (alebo novšie). Ovládače nie sú zahrnuté v cene. Prvá vlna dodávok len do USA sa má začať v 3. štvrťroku 2023, vo 4. štvrťroku budú nasledovať Kanada a Európa a neskôr v tomto roku Japonsko, Austrália a Nový Zéland.

Náhlavná súprava Bigscreen Beyond VR.