Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pro-Ject pridáva novinky pre účinné čistenie vinylových platní

Pro-Ject pridáva novinky pre účinné čistenie vinylových platní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastúca obľúbenosť prehrávania hudby z vinylových platní možno podnietila priaznivcov, oprášili niektoré klasické platne. Ľudí, ktorí chcú odstrániť nahromadenú špinu z drážok platní, by tak mohlo zaujať, že rakúska spoločnosť Pro-Ject predstavila dve nové zariadenia pre účinné čistenie vinylových platní.

Hoci na odstránenie povrchového prachu z vinylovej platne by mala stačiť kefka s vláknami, špina, ktorá sa usídlila v drážkach, sa môže ukázať ako odolnejšia voči odstráneniu. Výsledkom toho je občasné praskanie a cvakanie, ak máte šťastie, alebo tancovanie hrotu po platni, ak nemáte šťastie.

Magnetická svorka udržiava etiketu v bezpečí, zatiaľ čo celé rameno vysávača platní odstraňuje čistiaci roztok a nečistoty.

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Rekkord Audio uviedla na trh celoplošný čistič vinylových platní s názvom RCM, ktorý čistí jednu stranu naraz pomocou nealkoholickej kvapaliny a vákuového ramena. Rakúska firma Pro-Ject, ktorá predáva takéto krabicové zariadenia už roky, teraz aktualizovala dva svoje modely.

Jediným výrazným rozdielom medzi novinkami je ich veľkosť. Model VC-E2 má 0,5-litrovú nádrž, rozmery 310 x 266 x 210 milimetrov a hmotnosť 6,5 kilogramu, zatiaľ čo model VC-S3 má 2-litrovú nádrž, rozmery 415 x 325 x 272 milimetrov a hmotnosť 8 kilogramov.

Výsávač vinylových platní Pro-Ject VC-E2.

Každý z nich využíva šikovnú magnetickú svorku, ktorá chráni štítok počas čistiaceho cyklu, namiesto toho, aby ste museli svorku skrutkovať ako predtým. Po upevnení vinylovej platne na gramofónovú planu zariadenia používateľ nanesie na horný povrch tenkú vrstvu nového vylepšeného čistiaceho roztoku Wash It 2 pomocou dodanej kefky, presunie rameno vysávača do polohy a zapne motor a vysávač.

Výsávač vinylových platní Pro-Ject VC-S3.

Platňa sa môže otáčať v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek rýchlosťou 30 otáčok za minútu a systém vysaje tekutinu a nečistoty z povrchu počas jednej alebo dvoch otáčok platne, pričom nezanechá žiadne zvyšky. Spoločnosť Pro-Ject uvádza, že odpadovú nádržku v oboch modeloch netreba vyprázdňovať, pretože dodávaný ekologický, nealkoholický čistiaci roztok sa v nádržke sám odparí. Model VC-E2 dostal vylepšený vysávací výstup, zatiaľ čo model VC-S3 získal nový vysávací motor pre väčší sací výkon. Oba modely obsahujú nový samolepiaci pásik na ramene vysávača na lepšie čistenie.

Nové stroje na čistenie platní sú na ceste k predajcom produktov spoločnosti Pro-Ject tento mesiac, pričom cena modelu VC-E2 je 450 EUR a model VC-S3 sa predáva za 699 EUR.

Výsávače vinylových platní Pro-Ject VC-E2 a VC-S3.