Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago v sebe kombinuje gitaru a klavír

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový 16-strunový akustický nástroj Hanago s jedným pražcom je navrhnutý tak, aby v sebe kombinoval najlepšie aspekty klavíra a gitary a uľahčil učenie sa hry na hudobný nástroj a zároveň položil základy hudobnej teórie.

Hanago sa už predáva v Južnej Kórei prostredníctvom hudobnej značky Koaura a prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter sa dostáva už aj k záujemcom o strunové nástroje z celého sveta. Tento hudobný nástroj, ktorý sa dá držať ako smartfón a na struny potom môžete brnkať palcami, sa dá položiť na kolená a hrať naň jednou rukou, zatiaľ čo druhá ruka drží vrchnú časť, alebo sa môže položiť na bok a brnkať naň ako na gitaru. Hoci sa to v opise výrobku neuvádza, pravdepodobne by sa naň dalo hrať aj pomocou cimbalových kladiviek.

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago.

Je pritom zameraný na ľudí, ktorí chcú hrať hudbu, ale odrádza ich zložitosť jej hrania na klavíri alebo gitare. Šestnásť strún gitary je naladených tak, aby zodpovedali tónom z klaviatúry klavíra, teda prebiehajú od G3 cez C4 až po oktávu A5. Vďaka tomu by malo byť učenie jednoduché ako „do-re-mi“ a zároveň by malo ponúkať vyžitie aj pre skúsených hudobníkov, ktorí hľadajú niečo trochu iné.

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago.

Podobne ako pri jednopražcovej gitare má Hanago „mostík“ na spodnej strane, spolu s ladičkami a pražcovým oblúkom na hornej strane s krátkou medzerou po maticu. V medzere sú na určitých miestach umiestnené čierne bodky a stlačením struny na týchto miestach je možné hrať poltóny. Jednoduché akordy sa dajú tvoriť údermi na tri alebo štyri struny naraz a melódie sa dajú tvoriť prstokladmi na jednotlivých alebo kombinovaných strunách.

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago.

Tento hudobný nástroj je vyrobený z bukového jadra a mahagónovej základne a možno naň hrať akusticky, no na zosilnené tóny je nainštalovaný piezoelektrický snímač spolu s výstupným konektorom nástroja. Ruka s trsátkom je kvôli pohodliu (a aby sa zabránilo náhodnému stlmeniu) zdvihnutá nad strunami v zápästí bezpečnostným krytom. Struny sa dajú ladiť pomocou bežnej gitarovej ladičky a priloženého šesťhranného kľúča a nástroj sa dodáva s látkovým puzdrom, ktoré ho chráni pri preprave v batohu.

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago.

Hudobný nástroj s jedným pražcom Hanago má rozmery 34 x 21 centimetrov a váži 649 gramov. Získať sa dá podporou prebiehajúcej startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 99 USD. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane je stanovená na 149 USD: Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, začiatok dodávok sa odhaduje na jún.