Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pixelbot 3000: Robotická „tlačiareň“ vyrobená výhradne z Lega

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pixel art používa malé detaily z blokov kociek na vytvorenie väčšieho obrázka. YouTuber však dokázal, že nie je nič „kockujúcejšie“ ako Lego, a vytvoril Pixelbot 3000. Táto robotická „tlačiereň“ vyrobená výlučne z kociek Lego, dokáže „tlačiť“ pixel art pomocou vstupu z generátora obrázkov založenom na umelej inteligencii.

Vo videu nahranom 8. júna holandský YouTuber Sten, oddaný stavebniciam Lego, ktorý prevádzkuje kanál Creative Mindstorms na platforme sociálnych médií, zaznamenáva vytvorenie Pixelbota 3000, od zostavenia jeho mechanizmu až po „vytlačenie“ konečného produktu.

Pixelbot je v podstate nová úroveň tlačiarne Bricasso vyvinutá asi pred deviatimi rokmi spoločnosťou JK Brickworks. Tlačiareň Bricasso bola postavený výlučne z častí Lego a naskenovala vopred rozpixelovaný zdrojový obrázok a uložila ho do jednotky Lego Mindstorms EV3. Uložené dáta sa potom použili na výrobu mozaiky s použitím kociek 1 x 1. Mindstorms bol vydaný ako vzdelávacia súprava na stavbu programovateľných robotov z kociek a komponentov Lego.

Pixelbot 3000: Robotická "tlačiareň" z kociek Lega.

Vytvorenie Pixelbota zahŕňalo veľa pokusov a omylov, čo Sten opakovane objasňuje v celom videu. „Plánom je teda vytvoriť generátor obrázkov umelej inteligencie a myslel som si, že by mohol byť dobrý nápad použiť tieto základné dosky 16 x 16 a potom z týchto malých dosiek s rozmermi 1 x 1 urobiť pixel art,“ hovorí na začiatku videa.

O niekoľko dní neskôr, po „prehodnotení“, začal Sten odznova a nahradil základnú dosku s rozmermi 16 x 16 za dosku s rozmermi 32 x 32. O niekoľko dní neskôr bol pôvodný hrebeňový mechanizmus, ktorý posúval plošinu, nahradený skrutkovými kusmi. Po zdokonalení zariadenia Sten pracoval na softvéri, ktorý ho poháňa.

Pixelbot 3000: Robotická "tlačiareň" z kociek Lega.

Namiesto použitia predpixelovaného naskenovaného obrázka, ako je Bricasso, model umelej inteligencie Open AI DALL-E 3 generuje obrázok, ktorý je „vytlačený“ ako mozaika. Pomocou Pythonu napísal YouTuber kód, ktorý rozdelil zdrojový obrázok s vysokým rozlíšením, 1024 x 1024 na mriežku 32 x 32 a vybral farbu stredového pixelu každého priestoru, aby zlepšil ostrosť výslednej mozaiky.

Stále to však bolo príliš veľa farebných hodnôt na to, aby ich Pixelbot zvládol (Lego má paletu iba 70 farieb), takže Sten prinútil stroj prejsť každý pixel v zdrojovom obrázku, vybrať si najbližšiu farbu a nahradiť ju farbou prijateľnou pre Lego kocky.

Pretože stroj musí byť pri umiestňovaní svojich kociek mimoriadne presný, Sten pridal dotykové senzory. Po vyskúšaní robota si všimol, že kocky sa rýchlo míňajú, a tak pridal „funkciu kvality života“: kódovanie, vďaka ktorému sa zariadenie zastavilo, keď sa minula akákoľvek farba.

Pixelbot 3000: Robotická "tlačiareň" z kociek Lega.

Posledným krokom bol výber obrázka na „tlač“. Sten nechal toto rozhodnutie na svojom ďalšom výtvore, Daveovi, prvej robotickej hlave Lego na svete poháňanej umelou inteligenciou. Robot Dave sa rozhodol, že obrázok by mal byť „zvláštny robot, ktorý drží slnečnicu.“

Na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť 15-minútové video o vytvorení Pixelbota 3000 vrátane toho, ako dopadol finálny obrázok mozaiky Lego. Kód pre robota Pixelbot 3000 je k dispozícii na stiahnutie z GitHub.