Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná pomôcka bude strážiť zdravie vašich izbových rastlín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí z nás sa na vlastnej koži naučili, že nie vždy je jednoduché udržať izbová zeleň v zdraví alebo nažive. Nové malé inteligentné zariadenie chce toto všetko zmeniť, pretože vám v reálnom čase poskytne údaje o tom, čo vaša rastlina potrebuje. Tým, podľa slov tvorcov, „spôsobí revolúciu“ v starostlivosti o izbové rastliny.

Zariadenie s príhodným názvom SmartyPlants je vybavené inteligentnými senzormi, ktoré sú určené pre starostlivosť o izbové rastliny. Dokážu tak monitorovať svetlo, vlhkosť a teplotu, ako aj vlhkosť pôdy a živiny. Tieto informácie zariadenie posiela do sprievodnej aplikácie v smartfóne, ktorá používateľovi poskytne rady, ako svoju rastlinu udržiavať v zdraví.

„Chceme, aby ste si svoje rastliny užívali bez stresu, a vďaka našej technológii môžeme zabezpečiť, aby o ne bolo postarané,“ povedal Ben Beavers, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti SmartyPlants.

Inteligentné zariadenie pre starostlivosť o izbové rastliny SmartyPlants.

Zariadenie je v podstate typu „plug and play“ (zapoj a používaj), je zapichnuté v pôde rastliny, ale dokáže oveľa viac, než len informovať o nadmernom zalievaní alebo nedostatku svetla. Senzory dokážu analyzovať miestnosť a odporučiť vám typy rastlín, ktoré sa najlepšie hodia do daného prostredia. Zariadenie sa dá integrovať do inteligentnej domácnosti, takže používateľ si môže dokonca nastaviť automatické systémy zavlažovania cez Wi-Fi.

Aplikácia bude uchovávať aj históriu problémov s akoukoľvek rastlinou a umožní sledovanie rastu prostredníctvom analýzy obrazu s umelou inteligenciou. Je tiež prispôsobená potrebám konkrétnej rastliny a pokrýva celé spektrum izbovej zelene, od sukulentov až po paprade, ktoré môžu byť notoricky známe tým, že ich udržanie pri živote v interiéri je veľmi zložité.

Inteligentné zariadenie pre starostlivosť o izbové rastliny SmartyPlants.

Aplikácia tiež umožňuje pomenovať rastliny, takže používatelia si nebudú musieť pamätať druhy rastlín. Namiesto toho budú dostávať upozornenia, ako napríklad „Maťko potrebuje napiť.“

Po nastavení bude aplikácia SmartyPlants posielať zrozumiteľné informácie a poznatky a používateľ bude dostávať upozornenia, ak sa zdá, že niečo nie je v poriadku. To uľahčuje nápravu prípadných chýb skôr, ako bude neskoro. Okrem toho nemeria sa len intenzitu svetla, ale zariadenie sleduje aj svetelné spektrum, aby sa maximalizovala dôležitá fotosyntéza.

Inteligentné zariadenie pre starostlivosť o izbové rastliny SmartyPlants.

Zariadenie SmartyPlants je napájané nabíjateľnou batériou, ktorá má približne šesťmesačnú výdrž, kým ju treba nabiť, a aplikácia je kompatibilná s operačnými systémami Android a iOS.

Londýnska startup spoločnosť sa obrátila na portál Kickstarter, kde sa jej už podarilo úspešne financovať kampaň. Jedno zariadenie SmartyPlants sa dá získať za 34 libier (približne 40 euro), no k dispozícii je aj monštruózne balenie 20-tich kusov za 479 libier (okolo 565 euro). Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v októbri.

Inteligentné zariadenie pre starostlivosť o izbové rastliny SmartyPlants.