Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické topánky s „bežeckými pásmi“ oživia svet VR hier

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Topánky s motorizovanými kolieskami by mohli spôsobiť revolúciu v spôsobe, akým hráči prechádzajú svetmi virtuálnej reality (VR). V súčasnosti vyvíjané britským / americkým startupom Freeaim, sú to v podstate také malé nositeľné bežecké pásy.

Aj keď je dosť jednoduché replikovať skutočné pohyby hlavy a paží používateľov v prostrediach VR, chôdza je o niečo zložitejšia. Koniec koncov, ak hráč kráča po dĺžke virtuálneho mestského bloku v rámci hry, nemôže veľmi dobre prekonať rovnakú vzdialenosť v reálnom živote, alebo aspoň nie bez toho, aby narazil do vecí.

Jedným z riešení tohto problému je použitie toho, čo je známe ako všesmerové bežecké pásy. Majú tendenciu mať formu klzkých okrúhlych platforiem, ktoré sa zvažujú smerom k stredu ako misa. Keď používateľ kráča po tejto platforme, otočený akýmkoľvek smerom, jeho chodidlá sa neustále posúvajú do stredu a držia ich na mieste.

Podľa spoločnosti Freeaim však niektorí ľudia opisujú chôdzu po takýchto platformách ako pocit, že sa viac korčuľujú alebo sa nemotorne tlačia do vnútra misky. Okrem toho sú všesmerové bežecké pásy relatívne veľké a drahé, navyše vyžadujú, aby bol používateľ podopretý popruhmi alebo obopínajúcim zábradlím.

Prototyp topánok s elektrickými kolieskami pre hranie vo virtuálnej realite Freeaim VR.

Naproti tomu nové topánky Freeaim VR sú skôr ako také elektrické kolieskové korčule. Ich nositeľ jednoducho stojí na štvorcovej ploche tvrdej podlahy s rozmermi najmenej 2 x 2 metre. Keď táto osoba vykročí jednou nohou vpred, moduly všesmerových kolies na topánke druhej nohy posunú túto nohu dozadu, čím bránia používateľovi v skutočnom pohybe dopredu po podlahe. A ak sa používateľ napriek tomu začne pohybovať príliš ďaleko k okraju svojej skutočnej zóny chôdze, topánky ho postupne vrátia do stredu.

V súčasnej inkarnácii systému je navyše možné otočiť sa pri chôdzi alebo pokluse, otočiť sa v stoji na jednom mieste a urobiť jeden alebo dva kroky doľava alebo doprava. Vývojári pracujú aj na tom, aby sa dalo chodiť vzad a uhýbať sa. To sa dá zvládnuť tak, že sa moduly kolies natočia tak, aby boli otočené kolmo na zvyšok každej topánky.

3D model plánovenej spotrebiteľskej verzie.

Topánky Freeaim VR sú v súčasnosti kompatibilné s akýmikoľvek VR okuliarmi, ktoré podporujú službu SteamVR, pričom budú fungovať s väčšinou VR počítačových hier, ktoré majú prostredie, kde sa chodí.

Vďaka nedávnemu financovaniu je teraz pre firemných klientov dostupná vývojárska verzia topánok za cenu 4 999 USD (asi 4 619 EUR) za pár. Spoločnosť Freeaim tvrdí, že spotrebiteľský model by mal vyjsť budúci rok za cenu okolo 1000 USD (okolo 924 EUR).

Prototyp topánok s elektrickými kolieskami pre hranie vo virtuálnej realite Freeaim VR.