Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Horský e-bicykel DJI víri prach vlastnou technológiou elektromotora

Horský e-bicykel DJI víri prach vlastnou technológiou elektromotora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska nadnárodná spoločnosť DJI, ktorá je najviac známa svojimi dronmi, oznámila vstup na trh so systémom pohonu e-bicykla, spolu s uvedením novej značky e-bicyklov a prvého horského elektrického bicykla s výkonným pohonom Avinox.

Dobrodružní cyklisti možno využili funkciu „nasleduj ma“ na dronoch DJI na zachytenie akčných záberov, keď na svojich horských bicykloch skákali po skalách alebo sa preháňali lesnými chodníkmi. No teraz tí, ktorí radi používajú elektrickú pedálovú asistenciu, to to môžu robiť už aj s technológiou DJI pod kapotou svojho dvojkolesového tátoša.

Spoločnosť DJI na veľtrhu Eurobike 2024 totiž predstavila svoj „prelomový systém pohonu e-bicykla, ktorý je pripravený nanovo definovať zážitok z horských e-bicyklov“.

Horské elektrické bicykle PL Carbon novej značky Amflow Bikes, ktorú založila čínska spoločnosť DJI.

Motorová jednotka Avonix Drive System s výkonom 250 W so stredným pohonom má hmotnosť 2,52 kilogramu a uvádza sa, že je schopná vyprodukovať krútiaci moment až 105 Nm, aby pomohla jazdcom zdolať strmé stúpanie. Systém obsahuje zložené planétové prevody a využíva algoritmus Smart-Assist od DJI na automatické poskytovanie správneho množstva elektrickej asistencie šliapania do pedálov na základe jazdného odporu v automatickom režime. Pre tých, ktorí uprednostňujú praktickejší prístup, sú v ponuke aj tradičnejšie režimy „eco, trail, turbo a boost“.

Elektromotor vlastného pohonného systému Avonix Drive System.

Sprievodná aplikácia sa dá použiť na prispôsobenie úrovní elektrickej asistencie podľa preferencií jazdca, ako aj na zapnutie systému ochrany proti krádeži s detekciou pohybu, alarmom a upozornením na tlačenie bicykla. Systém možno použiť so 600-Wh batériou v spodnej rámovej trubke alebo s 800 Wh verziou s podporou rýchleho nabíjania Posledným kúskom skladačky elektrického pohonu Avinox je 2-palcový dotykový OLED displej na hornej trubici, ktorý „slúži ako interaktívne centrum systému“ a je doplnený ovládačmi s podporou Bluetooth pre menší neporiadok na riadidlách.

Elektromotor vlastného pohonného systému Avonix Drive System.

Prvým modelom vybaveným systémom Avinox Drive System je 19,2 kilogramový horský e-bicykel s názvom PL Carbon od novej značky s názvom Amflow Bikes, ktorú vytvorila spoločnosť DJI.

Ako už názov napovedá, debutový model je postavený na ráme z ľahkých uhlíkových vlákien, ktorý je navrhnutý tak, aby bol „hyper agilný“ a vážil len 2,27 kilogramu. Bicykel sa môže sa pochváliť štvortyčovým spojením na zníženie spätného rázu, spolu s na mieru vyladeným zadným tlmičom Fox Float Performance alebo X Factory, ktorý ponúka zdvih 150 mm. Tlmič je spárovaný s odpruženou vidlicou Fox 36 Performance / Factory so zdvihom 160 mm pre úplnú absorpciu nárazov.

Horský elektrický bicykel PL Carbon novej značky Amflow Bikes, ktorú založila čínska spoločnosť DJI.

Horský e-bicykel má 29-palcové karbónové ráfiky kolies, ktoré sú štandardne vybavené plášťom Maxxis, ale v prípade potreby môže obsahovať 27,5-palcové zadné koleso pre väčšiu obratnosť. Flexibilné možnosti jazdy poskytuje 12-rýchlostná prehadzovačka SRAM a reťazový pohon. Spoľahlivý brzdný výkon poskytujú štvorpiestikové hydraulické kotúčové brzdy Magura s 203 mm kotúčmi.

Hoci nepretržitý výkon elektromotora Avinox je dimenzovaný na 250 wattov, spoločnosť DJI uvádza, že jazdci môžu očakávať dočasné zvýšenie výkonu až na 1 000 W a 120 Nm krútiaceho momentu, keď je potrebná extra sila. Zahrnuté je stacionárne radenie prevodových stupňov, asistent rozjazdu do kopca na rozbehnutie sa do kopca, funkcia Auto Hold na zabránenie spätnému chodu a ak sú kopce príliš náročné na motor a jazdca, systém zahŕňa aj asistenta chôdze s bicyklom.

Horský elektrický bicykel PL Carbon novej značky Amflow Bikes, ktorú založila čínska spoločnosť DJI.

Cieľom spoločnosti DJI je uistiť jazdcov certifikáciou organizáciami na testovanie bezpečnosti a kvality, ako sú TÜV SÜD, UL Solutions a TÜV Rheinland. Webová stránka Amflow Bikes v súčasnosti zobrazuje pri spustení tri modelové varianty: 800-Wh PL Carbon, 600-Wh PL Carbon Pro a 800-Wh Carbon Pro.

Podľa vyjadrenia spoločnosti DJI, trhy pre prvé predaje v 4. štvrťroku budú Nemecko, Veľká Británia a Austrália pred širšou dostupnosťou. Cena sa ešte musí presne určiť, ale odhady sa v súčasnosti pohybujú medzi 7 000 a 12 000 EUR. To samozrejme stavia rodinu modelv Amflow na prémiový koniec trhu s horskými e-bicyklami.

Horský elektrický bicykel PL Carbon novej značky Amflow Bikes, ktorú založila čínska spoločnosť DJI.