Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stolný veterný tunel vykonáva aerodynamické testy v malom meradle

Stolný veterný tunel vykonáva aerodynamické testy v malom meradle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zaujímalo vás niekedy, ako efektívne by sa vaše modely áut prerezali vzduchom, keby to boli plnohodnotné funkčné autá? Zariadenie známe ako Windsible by vám to mohlo naznačiť, keďže sa o ňom hovorí ako o prvom stolnom veternom tuneli na svete pre spotrebiteľov.

Stolný veterný tunel, ktorý vyrába hongkonská startup spoločnosť Fun-Tech-Lab, je k dispozícii v troch veľkostiach, navrhnutých pre použitie s modelmi áut v mierke 1 : 18, 1 : 24 a 1 : 64. Používatelia začnú zapnutím zariadenia, potom umiestnia pribalenú dymovú kazetu na jeden koniec zariadenia, vložia svoj model auta do priehradky na vystavenie s priehľadnými dvierkami a potom stlačia tlačidlo Štart. Toto tlačidlo sa tiež používa na nastavenie požadovanej rýchlosti vetra, ktorá môže dosiahnuť rýchlosť až 260 mph (418 km / h).

Stolný aerodynamický tunel pre modely áut Windsible.

Paralelné stopy dymu prúdia von z kazety, okolo auta a do filtra na vzdialenom konci zariadenia Windsible. LED diódy vo výstavnom priestore modelu auta pomáhajú používateľom vidieť, ako obrysy auta ovplyvňujú spôsob, akým sa dym, a tým aj vzduch, pohybuje okolo neho.

Dym je produkovaný priloženým olejom, ktorý používatelia pravidelne pridávajú do kazety, keď sa minie. Nie je bližšie špecifikované, o aký olej sa jedná, no spoločnosť tvrdí, že dym, ktorý produkuje, je netoxický. Jedna pribalená fľaša by mala údajne vydržať asi 300 minút používania. Nebolo spomenuté ani to, koľko budú stáť plniace fľaše, aj keď to vyzerá, že ako náhrada by mohla fungovať aj kvapalina používaná v e-cigaretách a vapovacích súpravách.

Stolný aerodynamický tunel pre modely áut Windsible.

Samozrejme, nie každý je nadšencom modelov áut. Niektorí podporovatelia startup kampane na portáli Kickstarter však uviedli, že plánujú použiť zariadenie na výučbu študentov o aerodynamike alebo na testovanie 3D tlačených miniatúrnych modelov súprav karosérií, ktoré plánujú postaviť v plnom rozsahu pre svoje vozidlá v reálnom svete a tak ďalej. Spoločnosť Fun-Tech-Lab však pripúšťa, že taký malý aerodynamický tunel nemusí byť až tak presný pri replikácii väčšieho prúdenia vetra.

Stolný aerodynamický tunel pre modely áut Windsible.

Stolný aerodynamický tunel pre modely áut Windsible sa dá získať za 239 USD, 159 USD, respektíve 99 USD (okolo 219, 146, respektíve 91 EUR), v závislosti od vybranej mierky. Za predpokladu, že dosiahnu produkciu, ich maloobchodné ceny budú 429, 309, respektíve 239 USD (približne 394, 284, respektíve 219 EUR).