Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stan s váhou 782 g sa postaví za pár sekúnd a odolá aj hurikánu

Stan s váhou 782 g sa postaví za pár sekúnd a odolá aj hurikánu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Thecatal priniesla niekoľko jedinečných nápadov na kempovanie, ktoré minulý rok viedli k návrhu absolútnej pevnosti automobilového stanu postaveného na ochranu človeka aj stroja. Teraz spoločnosť zoštíhlila svoje kempingové koncepty na ultraľahký „batohový“ stan, ktorý sa postaví za menej ako 10 sekúnd, je odolný voči akejkoľvek úrovni vetra a dá sa postaviť aj ako hojdací stan na strome, ktorý je podopretý hojdacou sieťou.

Spoločnosť Thecatal pre svoj nový stan Wind Anchor uvádza 60-sekundové aj 10-sekundové časy nastavenia v rôznych oblastiach. V 10-sekundovej verzii sa stan spolieha na predinštalovanú skladateľnú stanovú tyč s nárazovým káblom. S predinštalovanou jednou tyčou sa stan po položení naplocho jednoducho rozloží do tvaru, čo si vyžaduje o niečo viac ako dva koncové kolíky na dokončenie minimalistického nastavenia.

Stan Wind Anchor s predinštalovanou tyčou môže fungovať pri kempovaní v aute, ale na chrbát si ju tak ľahko nepripevníte. A stan s jednou stenou je skutočne optimalizovaný na turistiku, nie na kempovanie v aute. V takom prípade strávite celú minútu alebo aj viac nadstavovaním tyče, vyberaním komponentov z prenosného vaku, montážou a inštaláciou jednej tyče a upevnením stanu pomocou dvoch až šiestich kolíkov. Je to stále rýchly a jednoduchý proces.

Ľahký a vetru odolný stan Thecatal Wind Anchor.

Pilierom tohto rýchleho nastavenia a celého dizajnu stanu Wind Anchor je polokónický tvar s diamantovou podlahou, čo je forma, o ktorej spoločnosť Thecatal hovorí, že sa predtým v dizajne stanu nepoužívala. Tvar protiľahlého kužeľa Vstanu sa tak na každom konci zužuje do jedného bodu. Tento druh konštrukcie zefektívňuje nielen nastavenie, pretože minimalizuje počet rohov, ktoré je potrebné zatĺcť, ale má vplyv aj na aerodynamický výkon vetra.

Spoločnosť Thecatal si je v skutočnosti taká istá svojim tvarom, že tvrdí, že Wind Anchor odolá vetru úrovne 12, čo je najvyššia úroveň na Beaufortovej stupnici. To naznačuje silu vetra hurikánu s rýchlosťou 113 až 129 km / h. Určite sa v takomto silnom vetre neodporúča skúšať tieto tvrdenia, ale aspoň tak Thecatal kategorizuje odolnosť stanu voči poveternostným vplyvom.

Ľahký a vetru odolný stan Thecatal Wind Anchor.

Stan Wind Anchor, ktorý pomáha vánku nájsť si cestu do stanu pre prúdenie vzduchu bojujúceho proti kondenzácii, obsahuje komplexný ventilačný systém so šiestimi celkovými vetracími otvormi integrovanými okolo tela. A hoci ide o jednostenný dizajn s vodotesným a priedušným silno-nylonovým telom, má dve veľké sieťované dvere s výsuvnými chlopňami pre lepšie prúdenie vzduchu.

Jednostenná konštrukcia udržuje objem na pôsobivo nízkej minimálnej hmotnosti len 782 gramov pre model Pro. Pridajte 12 gramov na prenosnú tašku a Wind Anchor Pro sa úhľadne prepraví v balení s rozmermi 28 x 10 x 10 cm.

Ľahký a vetru odolný stan Thecatal Wind Anchor.

Pokiaľ ide o kapacitu, spoločnosť Thecatal uvádza Wind Anchor ako dizajn pre 1,5 osoby. Hovorí sa, že dovnútra sa zmestia dvaja, ale to bude určite závisieť od veľkosti a úrovne pohodlia konkrétnej dvojice s batohom. Vzhľadom na to, aký ľahký je stan, je však dosť pohodlný ako samostatný stan.

Pokiaľ ide o možnosti hojdacej siete, dizajn podlahy Wind Anchor v tvare diamantu sa dobre hodí na montáž medzi pár stromov. Hoci to nie je vyrobené na priame priviazanie k stromom, spoločnosť Thecatal hovorí, že je to navrhnuté tak, aby sa stan postavil na vrchol existujúcej hojdacej siete a kempovanie sa tak zdvihne z úrovne zeme. Vyžaduje si to popruhy alebo kotviace šnúry na zaistenie bokov a zabezpečenie stabilnejšieho nočného spánku. Rozhodne to však nebude trvať 10 / 60 sekúnd a hojdací stan by nemal čeliť vetru úrovne 12.

Ľahký a vetru odolný stan Thecatal Wind Anchor.

Wind Anchor obsahuje integrované úložné vrecká spolu s „botníkom“ na špičke stanu, ktorý udržuje topánky suché, vetrané a oddelené od hlavného obytného priestoru.

Spoločnosť Thecatal sa rozhodla pre financovanie výroby prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter. Najľahší model Pro je dostupný za prísľub od 249 dolárov (okolo 228 euro), čo je 32-percentná zľava z plánovaných maloobchodných cien. Štandardná verzia stanu Wind Anchor, ktorá má o niečo vyššiu minimálnu hmotnosť 850 g, je v ponuke od 199 dolárov (asi 182 euro). Spoločnosť tiež ponúka voliteľné doplnky, ako je reflexná ochranná plachta, hojdacia sieť a „botník“. Thecatal dúfa, že dodávky sa začnú v októbri tohto roku.

Ľahký a vetru odolný stan Thecatal Wind Anchor.