Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Otter Bike je pohodlný vodný elektrický bicykel pre dvoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prevádzka tandemového pedálového člna s priateľom môže byť veľmi zábavná, hoci môže byť aj veľmi náročná. V tomto prípade prichádza na rad elektrický pedálový čln Otter Bike, ktorý využíva dva 500-wattové elektromotory a systém pedal-by-wire, vďaka čomu je všetko oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Čln Otter Bike, ktorú vyrába švajčiarska spoločnosť Otter, je v podstate elektrický katamaran poháňaný pedálmi. Má dve vedľa seba umiestnené sklopné sieťové sedadlá v strede, ktoré sú spojené s dvoma vonkajšími nafukovacími trupmi pomocou rámu z leteckého hliníka s práškovou povrchovou úpravou. Každé sedadlo má vlastnú sadu pedálov, na ktorých nemusí každý z dvoch jazdcov šliapať rovnakou rýchlosťou alebo na rovnaký prevodový stupeň.

Vodný elektrický bicykel pre dvoch Otter Bike.

V nastavení podobnom tomu, ktoré využívajú niektoré e-bicykel, nie sú pedále mechanicky prepojené s elektromotormi Otter Bike. Namiesto toho jazdci pri šliapaní do pedálov vyrábajú elektrickú energiu prostredníctvom pevne pripojeného alternátora. Tento prúd je potom prenášaný do motorov a je posilňovaný dodatočnou energiou z 48 V / 1 600 Wh lítium-iónovej batérie.

Vďaka tomu sa dokáže Otter Bike údajne bez väčšej námahy plaviť rýchlosťou až 10 km / h a na jedno šesťhodinové nabitie batérie má dojazd 15 až 20 kilometrov. Jazdec je upozornený, keď sa batéria začne vybíjať, a loď sa automaticky prepne na nižšiu úroveň asistencie, aby šetrila energiu.

Vodný elektrický bicykel pre dvoch Otter Bike.

Okrem iného systém pedálovania po drôte znižuje mechanickú zložitosť a množstvo potrebnej údržby. Tiež údajne poskytuje zážitok z pedálovania, ktorý sa viac podobá pedálovaniu na bicykli, a v budúcnosti by mal byť vhodný aj na širokú škálu rôznych konštrukcií lodí. Otter Bike navyše využíva systém riadenia po drôte (steer-by-wire), v ktorom sa otáča zmenou ťahu dvoch motorov voči sebe. Toto nastavenie bez kormidla umožňuje, aby sa čln v prípade potreby otočil na mieste.

Pri preprave a skladovaní sa rám odpojí od trupov, trupy sa vyfúknu a zložia a celý 60-kilogramový balík sa odvezie na súprave rozkladacích kolies. Tieto kolieska sa dajú použiť aj na prepravu kompletne zloženého vodného e-bicykla Otter Bike na breh a z brehu. Proces montáže údajne trvá len tri minúty.

Vodný elektrický bicykel pre dvoch Otter Bike.

Ak chcú jazdci spoločnosť, pár pasažierov môže sedieť na palube za sedadlami. Pod sedadlami sa nachádza 70-litrová priehradka odolná voči striekajúcej vode, do ktorej možno uložiť jedlo, nápoje, smartfóny alebo iné predmety.

Po tom, čo spoločnosť Otter predala prvú sériu vodných e-bicyklov Otter Bike prevádzkovateľom požičovní lodí vo Švajčiarsku, sa teraz pripravuje na väčšiu výrobnú sériu, ktorá by sa mala dodať na jar budúceho roka. Predáva sa za 11 900 USD, vrátane batérie.