Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lego McLaren P1 v plnej veľkosti dosahuje rýchlosť 64 km / h

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zrejme každý z nás sa hral s kockami Lego, no nikto určite nestrávil toľko času skladaním modelu Lego ako tím 23 šialencov zo skupiny Lego a McLaren Automotive. Tí totiž strávili viac ako 8 000 hodín zostavovaním funkčnej repliky modelu McLaren P1 v skutočnej veľkosti. A ten na pretekárskej trati skutočne dosiahol rýchlosť 64 km / h.

Tento dych berúci model Lego pozostáva z neuveriteľných 342 817 dielikov stavebnice Lego Technic a má približne rovnakú veľkosť ako skutočné hyperauto z roku 2013. Dokonca obsahuje 768 motorčekov Lego v konfigurácii ôsmich motorových balíkov, ktoré pripomínajú pohonnú jednotku V8 modelu P1. S hmotnosťou 1 220 kg je o niečo ľahší ako originál s hmotnosťou 1 395 kg.

Vďaka elektrickej batérii a funkčnému volantu bol tento model skonštruovaný na skutočné jazdenie. Britský jazdec McLarenu F1 Lando Norris s ním podľa Autocaru absolvoval kolo na britskom okruhu Silverstone, pričom prešiel 5,89 km a dosiahol maximálnu rýchlosť 64 km / h.

Lego model hyperauta McLaren P1.

Pri pomyslení na zložitosť takejto funkčnej konštrukcie je až zarážajúce, ako sa to podarilo. Od podpory hmotnosti vozidla pomocou prvkov Lego Technic, cez kombináciu stoviek motorov Lego na pohon vozidla až po funkčný volant. Je to naozaj neskutočne veľký výkon.

Spoločnosť Lego už v roku 2018 postavila model Bugatti Chiron v mierke 1:1. Tento model bol však ťažší, vážil 1 500 kg, jeho stavba trvala takmer dvojnásobok času a s trojnásobným počtom motorov Lego dokázal vyvinúť rýchlosť len okolo 19 km / h. Kaskadérsky kúsok modelu P1 je zároveň prvým prípadom, keď stavebnica z Lega dokázala jazdiť aj v zákrutách.

To vôbec nie je zlé na výkon za 8 344 hodín práce alebo skôr nadšeného hrania sa?

Lego model hyperauta McLaren P1 na pretekárskej dráhe s reálnym vozidlom.